Dodik najavio referendum o otcepljenju Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Tviter nalogu najavio je referendum o otcepljenju ovog entiteta.
Kako je napisao, referendum bi mogao da se održi do kraja godine.
"Borićemo se na svoj, politički način, sve dok ne bude donet zakon o Ustavnom sudu BiH, čime bismo toj instituciji vratili autoritet", piše na njegovom Tviter nalogu.
Dodik dodaje da ne želi sukob a da ulogu NATO-a vidi kao obezbeđivanje mira i, eventualno, izlazak na međuentitetsku liniju razgraničenja 'u slučaju politički uzavrele situacije'.
 
"Republika Srpska nema nameru da odustane od odbrane svoje pozicije. Odluke Kristijana Šmita vode ka tome da, nakon što potpišem zakone koje je donela Narodna skupština, budem tretiran i procesuiran. Uskoro će biti donete odluke o zabrani delovanja SIPA, Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Srpske jer nemaju ustavni osnov. Nećemo trpeti protektorat i kolonijalizam. Ustavni sud BiH je promenio politički sistem i očigledno je ponašanje koje vodi ka majorizaciji, isto kao i za Srbe na Kosovu i Metohiji", piše Dodik dodavši da nemaju kome da se žale, te da je Ustavni sud inkvizicijski sud.
 
"Generatori problema su u Sarajevu, Americi, Velikoj Britaniji i nemoćnoj EU. Njima je Republika Srpska dobra samo kad je slaba.
To što je juče uradio Kristijan Šmit nije ništa drugo nego deo osmišljenog plana da se disciplinuje Republika Srpska, da se njen predsednik napravi monstrumom, nerazumnom osobom, čovekom s kojim se ne može razgovarati, a sve to podržava EU u liku Johanesa Satlera", piše predsednik ovog entiteta.
 
On nastavlja kazavši da "ne može da bude suverenitet ako ste protektorat i ako ste kolonija. Kolonija se definiše kao zemlja u kojoj upravljaju stranci. Treba li većeg dokaza da smo kolonija od onog juče i ovoga što nam se dešava u Ustavnom sudu?".
 
"Povodom ovih odluka Republika Srpska će nastaviti svojim putem da deluje ustavno, a ja ću kao predsednik potpisati ukaze o zakonima koje je donela Narodna skupština u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika, kao i odluke o Ustavnom sudu sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu", zaključuje Dodik.
  • Marta

    02.07.2023 23:14
    Evo ga!
    Evo ga jos jedan SMARAC!
  • zztop

    02.07.2023 20:45
    To mile što luđe to bolje ... nastavi tako i ode tvoja ZSO ...
  • asmudin

    02.07.2023 19:58
    Ostvaruje zadatak iz kremlja da napravi s*anje u regionu ako Vučiću to ne uspeva na Kosovu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet