SAD šalju kasetne bombe Ukrajini, Stoltenberg kaže - za odbranu

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je slanje kasetne municije Ukrajini posle jednoglasne preporuke svog tima za nacionalnu bezbednost.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će Ukrajina ovu municiju koristi samo za odbranu.
Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven je rekao da je to bila "teška" odluka i da je predsednik na kraju doneo odluku "u konsultaciji sa saveznicima i partnerima i u konsultaciji sa članovima Kongresa", prenosi Gardijan.
Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da bi Kijev pozdravio odluku SAD da pošalju kasetnu municiju Ukrajini jer bi ona ima "izuzetan psihoemocionalni uticaj" na ruske snage.
 
"Nesumnjivo je da je prebacivanje dodatnih količina granata u Ukrajinu veoma značajan doprinos ubrzanju postupaka deokupacije", rekao je Podoljak Rojtersu.
 
"Suočeni smo s brutalnim ratom", rekao je Stoltenberg, istakavši da obe strane koriste kasetne bombe.
 
Međutim, on je naglasio da Ukrajina koristi kasetnu municiju za odbranu.
 
"Rusija koristi kasetnu municiju za napad, za invaziju na Ukrajinu. Ukrajina koristi da se zaštiti od agresora", rekao je generalni sekretar NATO.
On je istakao da je na pojedinačnim saveznicima da odluče koje će oružje i opremu poslati Ukrajini i dodao da NATO nema zajednički stav o korišćenju kasetnih bombi.
 
Oružje, koje je prvi put korišćeno tokom Drugog svetskog rata, obično ispušta veliki broj manjih bombi i poznato je po ubijanju civila. Kasetna municija je zabranjena u višeo d 120 zemalja Konvencijom o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina.
 
Municija je kontroverzna i zbog toga što neeksplodirani "zvončići" mogu da ostanu na tlu godinama i kasnije detoniraju.
 
Orgnaizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW) je u nedavnom izveštaju objavila da obe zaraćene strane u Ukrajini koriste kasetne bombe, i pozvala da prestanu da to čine, apelujuči na SAD da ne isporučuju kasetne bombe.
 
Portparol generalnog sekretara Antonija Gutereša rekao je da se on protivi nastavku upotrebe kasetne municije.
  • Milovan

    09.07.2023 06:33
    Dosta vise ajde okoncajte to Rusi vise nam Amera p.k. svuda samo mrznja ubijanje i razaranja da bi sisali naftu i minerale. Zasto mislite da su na Kosovo dosli? Kako je sad bivsi kapetan vojske Amerike vlasnik rudnika Jugoslavije od kojeg je Jugoslavija dobijala milione dolara od prodaje.
  • Trpimir

    08.07.2023 23:26
    Kasetne bombe za odbranu? Ma šta mi reče!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.