Italijanski ministar sporta odbacuje javne kritike zbog homofobnih izjava o fudbaleru

Italijanski ministar sporta Andrea Abodi odbacio je danas optužbe za homofobiju, nakon što je njegov komentar o homoseksualnom fudbaleru Jakubu Jankti izazvao reakcije širom zemlje.
  Italijanski ministar sporta odbacuje javne kritike zbog homofobnih izjava o fudbaleru
Foto: Pixabay
U intervjuu koji je objavio list La Stampa, Abodi je rekao da "nije želeo da ispadne homofob", nakon što je istakao da mu se "ne sviđa razmetljivost" češkog fudbalera, koji će najverovatnije potpisati ugovor sa novim italijanskim prvoligašem Kaljarijem.
Komentar, dat tokom radijskog intervuja u ponedeljak, protumačen je kao da se odnosio na Janktu, koji je u februaru priznao da je homoseksualac.
Abodi je dodao da je reč "razmetanje" upotrebio misleći na neke učesnike Parada ponosa, koje se tokom godine održavaju u cilju skretanja pažnje na prava seksualnih manjina.
 
"Moj odgovor je sadržao spontanost, koja je potrebna kada morate dati vrlo kratak odgovor, posebno na radiju gde imate vrlo malo vremena... Treba poštovati svačiji identitet i nadam se da će još hiljadu ljudi priznati (svoju homoseksualnost)", naveo je on.
 
Jankto će postati prvi deklarisani homoseksualac u Seriji A kada se zvanično obavi njegov prelazak iz Hetafea u Kaljari. Ovaj 27-godišnji vezni fudbaler već je nastupao u Italiji, gde je igrao za Udineze, Askoli i Sampdoriju.
 
Abodi (63), ministar je sporta i omladine u desničarskoj vladi koju vodi stranka Braća Italije.
 
Fudbalski stadioni u Italiji često su poprište netrpeljivosti i rasizma od strane organizovanih navijačkih grupa, među kojima mnoge imaju otvoreno krajnje desničarske političke stavove.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet