Eskobar: SAD će koristiti sva sredstva da spreče otcepljenje RS od BiH

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da će SAD koristiti "sva moguća sredstva" da spreče predsednika RS Milorada Dodika u nameri da otcepi RS od BiH.
Eskobar: SAD će koristiti sva sredstva da spreče otcepljenje RS od BiH
Foto: 021.rs
"Želimo da upotrebimo sva moguća sredstva da sprečimo nešto takvo. To znači jačanje EUFOR-ovih snaga, punu podršku visokom predstavniku (Kristijanu Šmitu) i mi s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom unijom radimo da zaustavimo novac, da se ne daje novac onima koji štete državi", kazao je Eskobar u svedočenju pred Pododborom za Evropu Komiteta Predstavničkog doma za spoljne poslove Kongresa SAD.
Po pisanju sarajevskih medija, Eskobar je kongresmenima poručio da treba da računaju na američku reakciju u Bosni i Hercegovini, kao i da SAD, uz Dodika, treba da sankcionišu još neke političare.
Po pisanju sarajevskih medija, Eskobar je kongresmenima poručio da treba da računaju na američku reakciju u Bosni i Hercegovini, kao i da SAD, uz Dodika, treba da sankcionišu još neke političare. Dodao je i da "pojedini zvaničnici u privatnim razgovorima traže obustavu sankcija".
 
Upitan zašto EU ne uvode sankcije Dodiku, Eskobar je odgovorio da je to "dobro pitanje", podsetivši da je za to potreban konsenzus svih 27 država članica EU i ukazao da je potrebno izvršiti pritisak na Mađarsku.
 
Prethodno je republikanska kongresmenka En Vagner rekla Eskobaru da je potrebno sankcionisati one koji prete teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.
 
Navodeći da su SAD garant Dejtonskog sporazuma, ona je istakla da je "mir u Bosni je skup, a oni koji prete moraju biti odgovorni".
 
Konstatujući da je povlačenje RS iz Ustavnog suda BiH ozbiljan pokazatelj eskalacije političke krize i da je Dodik najavio održavanje referenduma o statusu RS, Vagner je pitala Eskobara kako SAD nameravaju da to spreče.
  • Realista

    19.07.2023 13:14
    @Ns:
    Da probam da ti odgovorim na tvoje nepismeno pitanje: ocepljenje Kosova je deeskaliralo sukob na teritoriji bivše srpske južne pokrajine - a ocepljenje Republike Srpske bi izazvalo sukob unutar i u samoj BiH. Prosto je nemoguće da je ceo svet zaluđen a da su samo srbi u pravu - upravo je obrnuto.
  • Перун

    19.07.2023 09:56
    Само будале не виде да смо окупирани од САД и њихових сателита.
  • Ns

    19.07.2023 01:51
    Ns
    Pa kako onda odvajas Kosovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet