EU uvela sankcije protiv šefa zatvora u kojem je opozicionar Navaljni

Evropska unija je objavila da je uvela sankcije za 12 pojedinaca u Rusiji, među kojima je i šef zatvora u kojem je opozicionar Aleksej Navaljni.
EU uvela sankcije protiv šefa zatvora u kojem je opozicionar Navaljni
Foto: Pixabay
Uvela je sankcije i za pet entiteta odgovornih za "teška kršenja ljudskih prava".
Usvojene sankcije usmerene su na one koji su "zloupotrebili tehnologiju prepoznavalnja lica s ciljem arbitrarnih masovnih hapšenja u Rusiji, kao i donošenje politički motivisanih presuda opozicionim licima, aktivistima za demokratiju i oštrim kritičarima Kremlja, kao što su Aleksej Navaljni i Vladimir Kara Murza", saopštio je danas Savet EU koji predstavllja 27 zemalja članica Unije.
Sankcionisana su razna tela grada Moskve, ministri u gradskoj vladi i zamenici gradonačelnika, tri kompanije koje proizvode ili organizuju tendere za sisteme za prepoznavanje lica.
 
Sankcije pogađaju i pojedince odgovorne za upravljanje kaznenom kolonijom gde je Navaljni od kada mu je izrečena politički motividana presuda u martu 2022. godine, a sankcionisan je i pripadnik ruske Savezne bezbednosne službe (FSB) koji je bio uključen u pokušaj ubistva Vladimira Kara-Murze upotrebom nervnog otrova, navodi se u saopštenju.
 
EU je navela da osuđuje to što se nastavlja pogoršanje ljudskih prava u Rusiji gde je "neopravdan i ničim izazvan agresivan rat protiv Ukrajine povećao unutrašnju represiju, drastično ograničio slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija i uveo novu ratnu cenzuru", navodi se u saopštenju.
 
EU snažno osuđuje naglo umnožavanje restriktivnih ruskih zakona i sistematsku represiju protiv građanskog društva i aktivista za ljudska prava, kao i nesmanjeno gušenje nezavisnih medija, pojedinačnih novinara, članova političke opozicije i druge glasove kritike.
 
Zbog kršenja ljudskih prava nove kaznene mere EU uvedene su danas i protiv 18 pojedinaca i pet entiteta u Avganistanu, Centralnoj Afričkoj Republici, Južnom Sudanu, Ukrajini i Rusiji, naveo je Evropski savet. To su zamrzavanje imovine, zabrana kompanijama i građanima EU da sankcionisanim pojedincima ili entitetima stave novac na raspolaganje, a za pojedince je uvedena i zabrana putovanja u zemlje EU.
 
Savet EU je 7. decembra 2020. uspostavio Globalni režim sankcija zbog kršenja ljudskih prava, koji se primenjuje povodom dela kao što su genocid, zločini protiv čovečnosti i drugo teško kršenje ljudskih prava - mučenje, ropstvo, likvidacije, proizvoljno hapšenje ili pritvaranje.
  • Milena Radojev

    05.08.2023 08:56
    Perfidnost do bola. A Guantanamo je fin zatvor legalan.
  • Storno

    21.07.2023 07:31
    Mašite kamerama
    London i UK kao zemlja ima najviše policijskih kamera u svetu! Neka uvedu sankcije sami sebi!
    Licemerje anglosaksonaca nema granica!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.