Singapur će pogubiti ženu zbog 30 grama heroina, a muškarca za 50 grama

Žena u Singapuru biće poslata na vešala, prvi put u skoro 20 godina, saopštile su grupe za ljudska prava, istovremeno pozivajući da se pogubljenja zaustave.
Singapur će pogubiti ženu zbog 30 grama heroina, a muškarca za 50 grama
Foto: Pixabay (ilustracija)
Lokalna organizacija za ljudska prava Transformative Justice Collective (TJC) saopštila je da će 45-godišnja osuđenica koju je TJC identifikovao kao Saridevi Djamani biti poslata na vešala u petak, piše "The Independent", prenosi N1. 
Ona je osuđena na smrt 2018. godine zbog trgovine oko 30 grama heroina.
Ako pogubljenje bude izvršeno, ona bi bila prva žena koja je pogubljena u Singapuru od 2004. godine kada je 36-godišnja frizerka Jen Mej Voen obešena zbog trgovine drogom, rekla je aktivistkinja TJC-a Кokila Anamalai.
 
Pedesetšestogodišnji muškarac osuđen za trgovinu 50 grama heroina takođe bi trebalo da bude pogubljen u sredu.
 
TJC je saopštio da su dvojica zatvorenika Singapurci i da su njihove porodice primile obaveštenja u kojima se određuju datumi njihovog pogubljenja.
 
Zatvorski zvaničnici još nisu potvrdili tvrdnju TJC-a o dva predstojeća pogubljenja.
 
Singapur izriče smrtnu kaznu za određene zločine, uključujući ubistvo i neke oblike otmice. Takođe ima neke od najstrožih zakona protiv droga na svetu: trgovina više od 500 grama kanabisa i 15 grama heroina može dovesti do smrtne kazne.
 
Najmanje 13 ljudi je do sada obešeno otkako je vlada nastavila sa pogubljenjima nakon dvogodišnjeg prekida tokom pandemije kovida19.
 
Jedan od njih je 64-godišnji Nazeri Lajim, koji je 22. jula 2022. godine streljan zbog trgovine drogom.
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti international pozvao je danas Singapur da zaustavi predstojeća pogubljenja.
 
"Nesavesno je da vlasti u Singapuru nastavljaju da okrutno sprovode pogubljenja u ime kontrole droge", rekla je Amnestijeva stručnjakinja za smrtnu kaznu Кjara Sangiorgio.
 
Ona je dodala da nema dokaza da smrtna kazna ima jedinstven efekat odvraćanja ili bilo kakav uticaj na upotrebu i dostupnost droga.
 
"Dok zemlje širom sveta ukidaju smrtnu kaznu i prihvataju reformu politike o drogama, vlasti Singapura ne čine ni jedno ni drugo", dodala je Sangiorgio.
 
Singapur insistira na tome da je smrtna kazna efikasno sredstvo odvraćanja od kriminala.
  • Milanče

    25.07.2023 16:18
    šuša
    Šuša se ne boji Boga nego batina.
  • Banderaš

    25.07.2023 15:12
    Bravo
    Pozdravljam. Oni su jasno znali da ih čeka smrtna kazna i svesno su ušli u rizik. Singapur je jedno od najbezbednijih mesta na svetu
    U srbiji ne smeš da predjes ulicu na pešačkom -udarice te neka budala i ništa,u srbiji pucaju iz automatskog osuzja oko subotice i sombora -pa ništa.u srbiji uhvate državu sa 1000kg marihuane -pa ništa.Zato pozdravljam odluku o smrtnoj kazni jer bar oni da zive u miru i redu.
  • 9

    25.07.2023 14:43
    To se zove sudstvo
    I nulta tolerancija . Kod nas bi visilo pola skupštine i celokupna policija. Zato zemara i objašnjava koliko je tona bezopasna i da gle čuda nije nikog ni ubio a glasači aplaudiraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.