U Indoneziji uhapšeno 12 trgovaca bubrezima, među njima i policajci

Indonežanska policija je saopštila da je uhapsila 12 osoba u sklopu istrage ilegalne trgovine ljudskim organima.
U Indoneziji uhapšeno 12 trgovaca bubrezima, među njima i policajci
Foto: Beta/AP
U to su bili uključeni i policajci i službenici za imigraciju, sada optuženi da su pomogli trgovcima ljudima da pošalju 122 Indonežana u bolnicu u Kambodži da prodaju svoje bubrege.
"Policija će nastaviti da se obračunava sa organizacijama za krijumčarenje ljudi koji vrše ilegalnu trgovinu ljudskim organima", rekao je direktor policije Džakarte za opšte zločine Hengki Harijadi.
On je rekao da su se sve 122 žrtve vratile u Indoneziju, a policija i dalje traga za drugim žrtavama čije će svedočenje zahtevati istražitelji.
 
"Većina žrtava je izgubila posao tokom pandemije i pristali su da prodaju bubreg jer im je bio potreban novac", naveo je Harijadi, dodajući da je šest žrtava još pod nadzorom lekara.
 
Devet osumnjičenih su i sami bili žrtve trgovine organima, a optuženi su da su namamili ljude iz Indonezije putem društvenih medija da im izvade bubrege u Kambodži, rekao je Harijadi. Deseti osumnjičeni optužen je da ih je poslao u bolnicu u glavnom gradu Kambodže, Pnom Penu, na transplantaciju bubrega.
 
On je rekao da je promet grupe od ilegalne trgovine ljudskim organima od 2019. godine iznosio oko 24,4 milijarde rupija (1,4 miliona evra), dok je svakoj žrtvi bilo obećano po 135 miliona rupija (8.000 evra).
 
Policajac u Bekasiju, službenik za imigraciju na Baliju i 10 trgovaca ljudima, od kojih su trojica uhapšena u Kambodži, deo su bande trgovaca ljudima koja cilja na siromašne nezaposlene, rekao je Harijadi.
Uhapšeni su osumnjičeni za kršenje indonezanskog zakona o trgovini ljudima i suočavaju se sa maksimalno 15 godina zatvora i novčanom kaznom do 600 miliona rupija (oko 35.000 evra).
 
Policajac iz Bekasija navodno je primio 612 miliona rupija (36.000 evra) jer je pomagao trgovcima da se sele s mesta na mesto da bi izbegli policijsku istragu, a optužen je i za ometanje istrage.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet