Optužnica protiv tri osobe zbog ratnih zločina na području Travnika

Tužilac za ratne zločine Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv tri osobe zbog ratnih zločina na području Travnika i Skender-Vakufa, koji su počinjeni 1992. godine.
Optužnica protiv tri osobe zbog ratnih zločina na području Travnika
Foto: Pixabay
Kako se navodi na sajtu Tužilaštva BiH, optuženi su Boško Peulić koji je državljanin BiH i Srbije, Petar Đurić i Davor Peulić, koji su državljani BiH.
Boško Peulić se tereti kao komandant Krajiškog korpusa, Đurić kao komandant jedinice Vojne policije Vojske Republike Srpske, a Davor Peulić kao komandir centra veze Vojske Republike Srpske.
Boško Peulić se tereti da je znao za zločin koji su počinili njemu podređeni pripadnici - ubistvo 13 ratnih zarobljenika pripadnika Hrvatskog veća odbrane Travnik i da je kao odgovorno lice za bezbednost tih civila i ratnih zarobljenika propustio da preduzme nužne mere da bi spečio ubistva i nečovečna postupanja.
 
Oni se terete da su zajedno, u svojstvu komandanata i komandira vojske, učestvovali u nezakonitom zatvaranju i nečovečnom postupanju prema zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru, u podrumu prostorija PTT Skender Vakuf, i da su ih držali u nehumanim uslovima, zlostavljali, mučili, premlaćivali i mučili na izrazito ponižavajuće načine.
 
Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH. 
  • w

    28.07.2023 11:27
    Kao pripadnik srpskog naroda osuđujem i prezirem svakoga ko je uradio bilo kakav zločin, ali je užasno bolna nepravda da niko nije čak ni procesuiran za gnusne zločine nad srpskim civilniim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u toku rata u BIH.

    Kakva je to multietnička država u kojoj većinski narod putem vrhovnih institucija ignoriše i podržava jedne zločince- zločince koji su bili deo Armije BIH a druge kažnjava?



    I na kraju se neko pita otkud problemi u BIH, pitajte sud za ratne zločine BIH?

  • PATTON

    28.07.2023 08:09
    Lično znam neke od bivših pripadnika Vojske Republike Srpske. Sve viši činovi. Neki idu za RS, ali neki od njih ni pod razno!
    Naravno da sam pitao, onako lično, zašto? Ili samo ćute, ili padne priča. Priča sa rupama.
    No, da im je lako, očito nije.
    Ali pitao sam i one koji idu u RS, što ovi ne idu. Oni ih još bolje znaju – manje više su bili saborci. Odgovor je prost:
    - Što nisu pazili šta rade.
    Ili:
    - Neka se zapitaju šta su radili.

    Isto tako, svojevremeno, žali se u nekom društvu supruga od jednog policajca sa visokom funkcijom u ratnom Vukovaru, kako je njen siroti muž davi noću, kako skače iz kreveta, kako se hvata oružja istrčava iz kuće i ganja neke… Kao, jadnik, šta je sve doživeo na Vukovaru…
    Dođem kući i pitam suprugu da li je davim noću ili ne mogu da spavam?
    - Ti? Zaspiš pre nego se pokriješ. I na kojoj stranu si zaspao, na toj se i probudiš.
    Pitam mog ratnog komandanta za ovog ovog policajca. Imenom i prezimenom. Kaže:
    - On? Neka se zapita šta je radio!
    Pitam drugara Vojnog policajca (usput, i on i ja idemo i za Cro i za BiH) za brata njegove žene koji je od nas (SRJ!) dobio 30 godina posle Vukovara i još izdržava (o takvima se kod nas nigde ne piše)! Kaže:
    - Jbg. Što ti ili ja nismo dobili? A bili smo.

    Rezime. Jbt. godinama nešto nosiš u sebi i čekaš kada će ti otpevati onu Terezinu:

    Sve se vraća
    sve se plaća
    kada dođe čas
  • Davor

    28.07.2023 07:20
    ?
    A kada ce mujage da sude svojim sunarodnicima za zlocine naDSrbima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.