G20 bez sporazuma oko klimatskih pitanja

Završni sastanak ministara zemalja G20 zaduženih za klimu i ekologiju pokazao je slaganje učesnika po većini pitanja, ali se danas završio bez sporazuma ili zajedničkog saopštenja.
G20 bez sporazuma oko klimatskih pitanja
Foto: Pixabay
Ministri zemalja grupe 20 najrazvijenijih industrijskih zemalja – čije članice emituju 80 odsto planetarnih gasova staklene bašte – nisu uspeli da se usaglase oko četiri od 68 tačaka razgovora. Njihov sastanak je održan u gradu Čenai u Indiji.
Dokumenta sa skupa pokazuju da se zemlje nisu složile oko načina da se smanje emisije gasova staklene bašte, a konkretno oko cilja da se vrhunac emitovanja dostigne 2025. godine, oko prelaska na čistu energiju i oko takse na ugljenik.
"Nismo mogli da dođemo do konsenzusa, ali smo se sporazumeli oko mnogo toga“, rekao je novinarima ministar Kanade za klimatska pitanja Stiven Gilbo.
 
Odluke ministara biće prosleđene nacionalnim liderima zemalja G20 uoči samita te grupe u Nju Delhiju, zakazanog za septembar ove godine. To će biti poslednja šansa G20 da u 2023. godini izađe sa zajedničkim saopštenjem o klimi.
 
Predsednik predstojećih klimatskih pregovora pod okriljem Ujedinjenih nacija Sultan al-Džaber i šef UN za klimatska pitanja Sajmon Štil juče su boravili u Čenaiju kako bi ubedili učesnike da objave ambiciozno saopštenje kako bi se obezbedilo da globalno zagrevanje ne pređe dogovoreni limit od 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba.
 
U ovom trenutku, zagrevanje je dostiglo 1,2 stepena Celzijusovih, što se oseća širom sveta, a na klimatske promene i globalno zagrevanje naročito je osetljiv domaćin sastanka, Indija. Prošle nedelje, 27 ljudi je poginulo usled aktiviranja klizišta pod uticajem teških monsunskih kiša, a prethodno je toplotni talas ubio više od 100 ljudi.
 
Otkako je Indija u decembru 2022. godine preuzela predsedavanje u G20, nijedan sastanak koji se tiče energetike, klimatskih promena, finansija, spoljne politike i drugih spoljnopolitičkih pitanja nije se završio zajedničkim saopštenjem.
  • Eko

    29.07.2023 08:56
    Ne razumem to dostizanje maksimuma 2025. Maksimum je odavno prestignut.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet