"Paklene" temperature u Iranu: Na jugozapadu 66,7 stepeni, kriza vode, dezertifikacija...

Temperature u Iranu dostižu rekordne visine, reke i jezera presušuju, a dugotrajne suše postaju norma.
"Paklene" temperature u Iranu: Na jugozapadu 66,7 stepeni, kriza vode, dezertifikacija...
Foto: Beta/AP

Naglašavajući krizu sa vodom koja veliki deo teritorije zemlje pretvara u pustinju, a zbog visokih temperatura, Iran najavljuje dvodnevne neradne dane u zemlji, prenela je zvanična novinska agencija IRNA.

Portparol vlade Ali Bahadori Jahromi rekao je da je odluka o zatvaranju vladinih kancelarija, banaka i škola u sredu i četvrtak, 2. i 3. avgusta usledila nakon što je ministarstvo zdravlja upozorilo na moguće povećanje slučajeva toplotnih udara zbog visokih temperatura u zemlji.

Temperatura u gradovima i mestima u Iranu dostizala je 40 stepeni Celzijusa, a u Teheranu danas, 1. avgusta je izmereno 38 stepeni Celzijusa. 
 
Temperature u jugozapadnom Iranu dostigle su 66,7 stepeni Celzijusa, više od onoga što se smatra podnošljivim za ljudski život. 
 
Dezertifikacija u Iranu se dešava velikom brzinom, a zvaničnici su prošlog meseca upozorili da više od milion hektara teritorije zemlje, što je otprilike veličina Libana svake godine postaje nenastanjiva. 
 
Iranski naučnici upozorili su da je nivo vode u jezeru Urmija, kojem preti velika opasnost od isušivanja, najniži zabeležen u poslednjih 60 godina.
 
Teheran pokušava da se izbori nad situacijom u zemlji u kojoj je do 90 odsto zemlje sušno ili polusušno. 
 
Međutim, sat otkucava kako bi se sprečilo ono što su čak i zvaničnici priznali da bi moglo dovesti do egzistencijalne krize i masovnog egzodusa civila iz jednog dela zemlje u drugi ili čak u inostranstvo. 
 
Nedostatak vode i neuspeli napori iranskih vlasti da nađu održivo rešenje su dobro dokumentovani. 
 
Problem je doveo do velikih brana i projekata navodnjavanja koji su zahtevali veliku količinu vode koji su zauzvrat doprineli isušivanju reka i podzemnih rezervoara vode. 
Do sada je Iran je pokretao različite inicijative za borbu protiv dezertifikacije, koje uključuju obnavljanje zemljišta, pošumljavanje i rešavanje prekomerne eksploatacije rezervi vode. 
 
Iran je takođe potpisnik Konvencije UN za borbu protiv dezertifikacije, uključen je u napore Organizacije za hranu i poljoprivredu UN da ublaži efekte peščanih oluja i pokušavali su da reše probleme životne sredine preko svog petogodišnjeg razvojnog plana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet