Nevreme u Sloveniji odnelo još jedan život: Telo muškarca pronađeno na obali Save

Beživotno telo muškarca pronađeno je danas, 5. avgusta nekoliko stotina metara od kuće u kojoj je živeo na obali Save u naselju Tomačevo, nedaleko od Ljubljane.
Nevreme u Sloveniji odnelo još jedan život: Telo muškarca pronađeno na obali Save
Foto: 021.rs (ilustracija)

Prema prvim saznanjima pretpostavlja se da je muškarac nastradao u poplavi, preneli su lokalni mediji.

Policija je izvršila uviđaj i nastavlja prikupljanje informacija o svim okolnostima nesrećnih događaja, prenosi RTV Slovenije.
Slovenački mediji su preneli u petak, 4. avgusta da su od posledica nevremena život izgubile tri osobe.
 
Prema podacima Opšte policijske uprave, na području Kamnika voda je odnela jednu ženu, a dva holandska planinara nastradala su od groma u planinama u predelu Kranja.
 
Vremenske prilike se smiruju, najviše problema na ušću Krke u Savu
 
U Sloveniji se vremenske prilike smiruju, a najviše problema očekuje se na ušću Krke u Savu.
 
Na snazi je crveni meteo alarm zbog poplava za veći deo zemlje sa izuzetkom Primorske na zapadu.
 
"Vremenska situacija se polako smiruje", saopštio je meteorolog Brane Gregorčič, navodeći da su se smanjile padavine.
 
Hidrolog Janez Polajnar istovremeno je upozorio da se situacija u donjem toku Save pogoršava, na ušću Krke i da će tako biti i u nedelju, objavila je Radio-televizija Slovenije.
 
Gregorčič je, na konferenciji za novinare, naveo da se u petak tokom dana za 12 sati očekivalo od 30 do 90 litara padavina po metru kvadratnom, sinoć od 20 do 50 litara za 12 sati, a da se danas očekuje od pet do 30 litara.
 
Meteorolog je rekao da će tokom noći na istoku Slovenije i dalje povremeno padati kiša, ali da će biti manje padavina, od pet do 15 litara po metru kvadratnom.
 
"Meteorološko upozorenje sniženo je s crvenog na žuto, a sutra popodne sa zapada stiže novi hladni front koji neće doneti obilne padavine, ali će tokom njegovog prolaska biti moguće nevreme, posebno u Primorskoj", istakao je Gregorčič.
 
Prema njegovi rečima, vremenske prilike će se potpuno smiriti u ponedeljak uveče.
Golob: Najgora prirodna katastrofa u novijoj istoriji Slovenije
 
Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da se Slovenija suočila sa najgorom prirodnom katastrofom u svojoj novijoj istoriji i da je šteta koja je naneta nezamisliva i "verovatno veća od pola milijarde evra".
 
Na sednici proširenog Saveta za nacionalnu bezbednost Slovenije Golob je rekao da nema potrebe za proglašavanjem vanrednog stanja u zemli jer sistem civilne zaštite dobro funkcioniše, prenosi RTV Slovenije.
 
Slovenački premijer je naglasio da Slovenija ima jedan od najefikasnijih sistema civilne zaštite u Evropi, na koji može opravdano da bude ponosna.
 
Prema njegovim rečima nastaviće se i razgovori o pomoći koju nudi međunarodna zajednica.
 
"Pomoć Sloveniji ponudile su i Hrvatska, Austrija i Mađarska", rekao je Golob i najavio da će, gde god to bude moguće, u nedelu raditi prodavnice sa prehrambenim proizvodima i one sa tehničkom opremom, a ponegde će radno vreme biti produženo.
 
Satelitski podržano praćenje situacije pomoći će u slučaju katastrofe i drugim vlastima u reagovanju na teške bujične poplave koje su pogodile veći deo zemlje, navodi agencija STA.
  • Dogodine u Botošu

    05.08.2023 17:20
    E sad samo ovo uporedite sa nasom "haj-ho" zemljom i nasim reagovanjem u kriznim sitiacijama... Normalnom coveku dodje da sedne i da place nad sudbinom gde se rodio...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.