Veliki automobili na meti "eko vandala" u Italiji: Nismo ljuti na tebe, već na tvoj auto

Ukoliko se uputite u Italiju, a imate terenac ili automobil sa pogonom na četiri točka, može vam se desiti da budete na meti onih koje u ovoj zemlji nazivaju "eko vandalima".

Naime, radikalniji ekolozi su počeli sa novim akcijama protiv onih, koji po njihovom mišljenju zagađuju planetu, a to su vlasnici velikih automobila i te akcije podrazumevaju izduvavanje guma, prenosi RTS.

Po tzv. eko vandalima terenci su vozila koja najviše zagađuju i na ovaj način žele da nateraju stanovnike velikih gradova, naročito Milana i Torina, da se opredele za bicikl ili gradski prevoz. Vlasniku automobila ostave na vetrobranskom staklu poruku koja glasi: "Znamo da ćeš se naljutiti. Mi nismo ljuti na tebe već na tvoj auto. Ovo radimo jer je bitno da svi shvate da je korišćenje ovako velikog automobila u gradovima poput Milana ili Torina nešto što ostavlja ogromne posledice na ambijent i na sve ostale".

Samo u Torinu je za vrlo kratak vremenski period izduvano 70 guma. Na Telegram kanalu "Tyre extinguishers" razmenjuju fotografije automobila čije su gume izduvane u čitavom svetu. Oni pišu i da svako ko je investirao vlastiti novac u jedan veliki automobil nema pravo da uništi uslove života sadašnjih ili budućih generacija te da pošto političari ništa ne rade oni sami moraju da se snađu.
 
Na poruci koju ostavljaju vozačima koje je dočekalo neprijatno iznenađenje tj. automobil koji ne mogu da koriste da odu na posao ili sastanak ili bilo gde su naumili, još piše: "Samo smo ti izduvali gumu, nismo načinili nikakvu drugu štetu. Znamo da mnogo radiš da bi sebi mogao da priuštiš jedan ovakav auto ali velike industrije su te, koje te teraju da misliš da imaš potrebu za takvim jednim automobilom kada je zapravo nemaš".
  • Eko

    07.08.2023 17:34
    Robin hood
    Naravno da je ljudima ovde ova vest smesna, jer se mi gusimo i davimo u gasovima, od automobila, autobusa do lokala i svega ostalog sto doprinosti zagadjenosti, i niko nista ne preduzima, ni drzava ni ljudi. Posle se cudimo zasto je stopa raka toliko visoka kod nas…
  • Lola

    07.08.2023 14:16
    Novi i skupi dzipovi najvise zagadjuju.
  • Mare

    07.08.2023 09:10
    Treba ovim pozerima u dzipovima po gradu izduvavati gume! I ja vozim velikog dzipa, ali i živim u takvom okruženju i koristim ga i za terenske vožnje. A kad vidim pozere u čistim g klasama koji nisu nikad sišli sa asfalta niti bilo šta od tereta utovarili u njega, povraća mi se! Pozeri!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.