Šef hitne službe na Havajima ne žali jer nije pustio sirene za uzbunu na požar - sad podneo ostavku

Direktor Agencije za upravljanje vanrednim situacijama havajskog ostrva Maui Herman Andaja podneo je ostavku.
Šef hitne službe na Havajima ne žali jer nije pustio sirene za uzbunu na požar - sad podneo ostavku
Foto: Beta/AP

To je učinio dan nakon što je rekao da nije zažalio što nije upotrebio sirene da upozori stanovnike na požar, prenosi RTS.

Zbog neoglašavanja sirena mnogi nisu uspeli da se evakuišu na vreme, poginulo je najmanje 111 ljudi, a mnogi su spas potražili u okeanu.

Gradonačelnik Ričard Bisen prihvatio je ostavku Hermana Andaje, koja je odmah stupila na snagu, a kao razlog za povlačenje Andaja je naveo zdravstvene razloge.
 
Da podsetimo, odluka da se sirene ne oglase je uz nedostatak vode zbog kojeg vatrogasci nisu mogli da gase vatru i zakrčenje puta za evakuaciju, izazvala oštre kritike stanovnika ostrva.
 
"S obzirom na težinu krize sa kojom se suočavamo, moj tim i ja postavićemo nekoga na ovu ključnu poziciju što je pre moguće", naveo je Bisen u saopštenju.
 
Andaja je juče rekao da je odluka da se ne aktiviraju sirene doneta iz straha da ljudi ne krenu ka unutrašnjosti ili prema planini, jer bi tako, kako je rekao, otišli u vatru.
 
Na dan požara, mnogi u Lahajni su bili kod kuće, bez struje zbog jakog vetra izazvanog obližnjim uraganom Dora. Tekstualno upozorenje koje je poslao okrug mnogi nisu videli zbog gubitka signala mobilne telefonije.

Havaji tvrde da imaju najveći sistem sirena za uzbunu na otvorenom u svetu.

  • John

    18.08.2023 10:35
    Zamislite - nije rekao "To mrtve neće vratiti"
  • NN

    18.08.2023 09:19
    ..
    Cudne stvari se desavaju na Havajima, i niko to ne prenosi. Isekli su im svu komunikaciju, teraju ih da potpisuju neke papire da svojevoljno hoce da odu na drugi kraj ostrva.. mnogo porodica sa malom decom je spaljeno... gde su novinari da to istrazuju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).