Aktuelni predsednik Zimbabvea u 80. godini osvojio još jedan mandat

Aktuelni predsednik Zimbabvea Emmerson Mnangagva (80), poznat i pod nadimkom "Krokodil", pobedio je na ovonedeljnim predsedničkim izborima s otprilike 53 odsto glasova.
Aktuelni predsednik Zimbabvea u 80. godini osvojio još jedan mandat
Foto: Beta/AP
Opozicija i analitičari odmah su takav rezultat doveli u pitanje.
Očekivalo se da će Mnangagva, koji je preuzeo dužnost od dugogodišnjeg predsednika Roberta Mugabea nakon vojnog udara 2017, osigurati drugi mandat jer su analitičari rekli da su izbori namešteni u korist vladajuće stranke ZANU-PF, koja je na vlasti više od četiri decenije.
Mnangagvin glavni protivkandidat Nelson Čamisa, koji vodi opozicionu stranku Građansku koaliciju za promene (CCC), osvojio je 44 odsto glasova. 
 
Mnangagva je takođe tesno pobedio Čamisu na poslednjim predsedničkim izborima 2018, nakon kojih su se takođe vukli repovi zbog mogućeg nameštanja. Ustavni sud je tada potvrdio rezultat.
 
Šef posmatračke misije Europske unije u petak je rekao da je ovonedeljno glasanje proteklo u "atmosferi straha". Primećeni su problemi poput kašnjenja glasanja, zabrane skupova i pristrasnog izveštavanja državnih medija.
  • Banderaš

    27.08.2023 07:58
    Aca doživotni
    Ovako će i Aca slaviti dozivotno predsednikovanje za 30-40 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.