Prigožin sahranjen u Sankt Peterburgu van očiju javnosti

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin, koji je nedavno poginuo u avionskoj nesreći, sahranjen je danas van očiju javnosti na groblju u Sankt Peterburgu.
Prigožin sahranjen u Sankt Peterburgu van očiju javnosti
Foto: Beta/AP
Njegova kompanija je potvrdila da je održana komemoracija za uži krug ljudi.
Fotograf AFP-a preneo je da je mogao da vidi deo groba Prigožina, ali da nije mogao da priđe jer je ispred groblja Porohovskoja u Sankt Peterburgu bila raspoređena policija.
Prigožin, šef paravojne grupe Vagner, poginuo je u sredu u padu aviona severozapadno od Moskve, dva meseca posle njegove neuspele pobune.
 
Kremlj je ranije danas saopštio da predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira da prisustvuje sahrani Prigožina, kojeg je nazvao "izdajnikom" tokom njegove pobune.
 
Savetnik ukrajinskog predsedništva Mihajlo Podoljak ocenio je danas da je "tajna sahrana" Prigožina odraz "straha Putina" od masovnih protesta i kaljanja sopstvene reputacije.
 
Paravojna grupa koja je igrala ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, pokušala je krajem juna da smeni rusko vojno rukovodstvo brzom pobunom. Prigožin je tada rekao je da pobuna nije imala za cilj da smeni vlast, već je bila uperena protiv Generalštaba ruske vojske, koju je optužila za nekompetentnost u sukobu u Ukrajini.
 
Posle objavljivanja vesti o njegovoj smrti, pripadnici Vagnera i stanovnici ruskih gradova su održali okupljanja, što je znak popularnosti vojskovođe među delom stanovništva, koji je cenio njegovu otvorenost.
 
Njegova smrt izazvala je šok u ruskim nacionalističkim krugovima, koji su, iako naklonjeni ofanzivi Kremlja u Ukrajini, često kritični prema Generalštabu ruske vojske, kojeg optužuju za nesposobnost i seriju neuspeha.
  • zztop

    29.08.2023 23:33
    Kume pada mi na pamet kad je poginuo džemal bijedić u avionu i kad su javili titi, a tito iznenađeno reče zar je već podne , a u crnoj kutiji su čuli džemala kako kaže pilotu : pusti ba da ja malo vozim ... talo nekako i sve ovo sa prigožinom izgleda...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet