MUP Kantona Sarajevo zabranio skup podrške Dodiku i Lukiću najavljenog za 1. septembar

MUP Kantona Sarajevo je odbilo zahtev za održavanje skupa podrške predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i direktoru Službenog glasnika RS Milošu Lukiću zbog optužnice Tužilaštva BiH.
MUP Kantona Sarajevo zabranio skup podrške Dodiku i Lukiću najavljenog za 1. septembar
Foto: 021.rs
U saopštenju MUP-a Kantona Sarajevo piše da je skup najavljen za 1. septembar u 18 časova ispred Tužilaštva i Suda BiH u Sarajevu, ocenjen kao "skup visokog rizika".
Navedeno je da podnosioci zahteva za održavanje skupa nisu ispunili obaveze, odnosno nisu na zahtev nadležnog policijskog organa preduzeli naložene dodatne mere. Radi se o tome da organizator skupa nije obezbedio svoje, dodatno obezbeđenje koje je tražio MUP Kantona Sarajevo.
"Odbor za zaštitu i prava Srba u FBiH" je u zahtevu najavio skup i dolazak 30 članova, a organizatori su ranije saopštili da je cilj skupa da ukažu da je optužnica protiv Dodika i Lukića zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH "čisto politička".
 
"Srpska groblja se ruše po FBiH, nedostaju Srbi na Ozrenu, niko za to ne odgovora. Kod samog Tužilaštva BiH imate razbijene spomenike Srbima, i nikada nisu ništa preduzeli. Ovde je optužnica skovana ekspresno i to ćemo jasno poručiti na skupu podrške Dodiku i Lukiću", istakao je Đorđe Radanović, predsednik "Odbora za zaštitu i prava Srba u FBiH".
 
Tužilaštvo BiH je prošle sedmice vratilo državnom sudu dorađenu optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog objavljivanja zakona Narodne skupštine RS o nesprovođenju odluka visokog predstavnika. Dodik je potpisao ukaz o proglašenju tog zakona, a Lukić naložio negovo objavljivanje u Službenom glasniku RS.
 
Tim zakonom RS suspenduje izmene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit, a prema kojima je nesprovođenje odluka visokog predstavnika krivično delo za koje je kazna od šest meseci do pet godina zatvora, uz zabranu obavljanja javne dužnosti.
  • Veternik

    31.08.2023 11:53
    Podrška Dodiku i Lukiću
  • Banderaš

    30.08.2023 21:25
    Bravo,najzad neko nešto pametno da uradi.
    Njih treba uhapsiti i konfiskovati sve što su nas opljačkali,a ne podržavati sendvičarima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.