Održani skupovi podrške Dodiku, na četiri lokacije okupilo se po nekoliko stotina ljudi

Na četiri lokacije na međuentitetskoj liniji u BiH održani su skupovi podrške predsedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku.

Protiv Dodika je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH.

Protesti su održani na međuentitetskoj liniji razdvajanja u Istočnom Sarajevu, u naselju Dobrinja, u Doboju, u mestu Priboj kod Lopara na putu koji vodi ka Tuzli, kao i na magistralnom putu Nevesinje-Mostar i okončani su bez incidenata.
Na svakom od tih skupova okupilo se po nekoliko stotina ljudi, iako je SNSD organizovao prevoz svojih aktivista iz susednih opština, ali i naložio zaposlenima u entitetskim institucijama i javnim preduzećima da dođu na skupove.
 
Na pola sata bio je blokiran saobraćaj na nekoliko magistralnih puteva između RS i Federacije BiH.
 
Sa obe strane međuentitetske linije, u RS i Federaciji BiH, tokom skupa u Istočnom Sarajevu, bilo je raspoređeno na desetine policajaca, a na krovovima kuća na teritoriji RS bili su raspoređeni i snajperisti.
 
Na skupu u Istočnom Sarajevu bio je i premijer RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan, ministri u Savetu ministara BiH Staša Košarac i Nenad Nešić, te gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.
 
Protestnom skupu u Doboju, gde se okupilo najviše ljudi, prisustvovala je i srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ministar finansija BiH Srđan Amidžić i portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
 
Učesnici skupova nosili su transparente sa likom Milorada Dodika, ali i ruskog predsednika Vladimira Putina.
 
Pojedinci su nosili majice sa motom pod kojim deluje paravojna formacija Vagner, napisanom na ruskom jeziku "Naš posao je smrt i posao ide dobro".
 
Na drugoj strani, u Federaciji BiH, manji broj građana okupio se kod Fahdove džamije na Alipašinu polju u Sarajevu, ali se nisu kretali ka međuentitetskoj liniji razgraničenja, kako je to planirao organizator skupa Sanon Musa, jer je to zabranio MUP Kantona Sarajevo.
 
Proteste podrške Dodiku formalno je organizovao Odbor za zaštitu prava Srba u Federacii BiH, ali su predstavnici SNSD-a pozvali građane na skupove i tako iskažu protest zbog optužnice koju je protiv predsednika RS Milorada Dodika podiglo Tužilaštvo BiH zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH.
 
Prvobitno je skup podrške Dodiku trebalo da se održi ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu, ali MUP Kantona Sarajevo nije dao odobrenje za njega, ocenivši ga skupom "visokog rizika".
 
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je pre održavanja današnjih skupova izjavio je da sloboda kretanja između dva entiteta u BiH mora da bude osigurana u svakom trenutku.
  • pajo patak

    02.09.2023 13:55
    napako
    da organizuju isti (isto) u NS, nekoliko stotina hiljada.
  • /

    02.09.2023 08:18
    /
    i sta mislite kako drugi da se odnose prema vama kada ovog ne bude bilo
  • Pedja

    02.09.2023 08:01
    .
    Je l' bilo prasića, jaganjaca, rakije, piva?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.