Napad na Južni tok kao "povod za rat": Kako treba čitati Orbanovu poruku?

Mađarski premijer Viktor Orban, u intervjuu koji je dao Takeru Karlsonu, a koji je objavljen na Tviteru, zapretio je da bi potencijalno oštećenje gasovoda Južni tok moglo čak i da izazove rat.
Napad na Južni tok kao "povod za rat": Kako treba čitati Orbanovu poruku?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Karlson je pokrenuo ovu temu, upitavši Orbana šta misli o tome što Nemačka nije burnije reagovala pri oštećenju Severnog toka. Mađarski premijer je rekao da je "Mađarska odmah to nazvala terorističkim napadom, a Nemačka ne, što je pitanje manjka njihovog suvereniteta".
 
"Mi smo tada rekli da postoji još jedan, Južni tok (Turski). Zajedno sa srpskom premijerkom i srpskim predsednikom, stavili smo jasno do znanja da, ako neko želi da sa njim uradi isto što i sa Severnim tokom, to ćemo videti kao teroristički napad i razlog za rat. Odmah ćemo reagovati. Možda to mogu da rade sa Nemcima, ali ne i sa ovim regionom", rekao je Orban.
Kako piše Euronews Srbija, o njegovoj izjavi je kasnije upitan i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je prokomentarisao da je Orban "govorio uslovno, ali je suština da se nadamo da tako nešto neće nikome pasti na pamet".
 
"Nema naznaka da je to moguće i mislim da neće pasti na pamet nikome da se to dogodi. Za nas je to od presudnog značaja", rekao je Vučić.
Šta stoji iza upozorenja?
 
Srbija i Mađarksa u velikoj meri zavise od gasa koji stiže Turskim tokom, a Orbanovu izjavu bi trebalo posmatrati hipotetički, smatra diplomata Srećko Đukić i dodaje da je on tu izjavu dao verovatno u nadi da do uništenja Turskog toka neće doći.
 
"Orban se nada da neće doći do uništavanja Turskog toka, niti do toga da Mađarska, a verovatno i Srbija, postanu neki faktor u hipotetičkom ratu i da postanu važniji faktor od Nemačke koju je Orban apostrofirao", dodao je Đukić.
 
Programski koordinator Novog trećeg puta, Dimitrije Milić, rekao je za Euronews Srbija da je Orban poruku uputio kako bi naglasio da je "Mađarska suverena država, koja sama brine o svojoj energetskoj bezbednosti i koju drugi neće ugrožavati".
 
"Mađarska nema more i ne može drugačije da se snabdeva energentima nego kroz cevovode, i ne želi da dozvoli da Mađarska bude u energetskom smislu izolovana od Rusije. Mislim da je više politička izjava, nego što se zaista očekuje da neko napadne Turski tok", istakao je Milić.
 
Na pitanje da li je moguće da je, bar delom, ova poruka upućena i Evropskoj uniji zbog stalnog neslaganja Budimpešte sa sankcijama koje Brisel želi da uvede Rusiji, Milić ističe da je cilj verovatno drugačiji.
 
"Mislim da je više cilj da se napravi kontrast u odnosu na Brisel i ostale zemlje EU, odnosno da Orban želi da pokaže da su ostale zemlje zavisne, a Mađarska, kako on smatra, nije", navodi Milić.
Kome je upućena Orbanova poruka?
 
U pomenutom intervjuu, Karlson je Orbana upitao kome se obraća, odnosno kome je upućeno ovo "upozorenje" da će se napad na Južni tok smatrati dovoljnim razlogom za rat. Mađarski premijer je na ovo lakonski odgovorio samo da "ne misli na Moskvu".
 
Prema rečima Đukića, ako Orban nije mislio na Moskvu, mogao je ovu poruku da uputi samo zemljama kroz koje gasovod teče. 
 
"Takođe, moglo bi to da bude upućeno i nekoj četvrtoj zemlji koja bi mogla to sve da kontroliše - na primer, SAD", naveo je Đukić.
 
Slično smatra i Milić, koji kaže da je Orban ovu poruku uputio Vašingtonu, jer Orban "ide na vodenicu ruske spoljne politike i propagande koja optužuje SAD za napade na Severni tok".
 
Đukić dodaje da izjave poput ove Orbanove "ne doprinose smirivanju situacije i poverenju, izgradnji poverenja na trasi kojom se pruža taj gasovod".
  • ko o čemu

    03.09.2023 16:06
    to je turski tok
    Južni tok nije izgrađen iako smo za njega poklonili nis "braći"...ah da i "sačuvali su nam Kosovo"....
  • zztop

    03.09.2023 14:53
    A ne spomenuše mileta dodika - rusoljuba...
  • iguman

    03.09.2023 12:27
    Tako je gosn Orban. Odmah aktivirajte mornaricu i u napad.
    A, koga ga bi napadali?
    Svuda ima ovcje vune.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.