Makron za eksperimentisanje sa uniformama i kodeksom oblačenja u školama

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je mogućnost eksperimentisanja u nekim državnim školama sa uniformama ili kodeksom oblačenja.
Makron za eksperimentisanje sa uniformama i kodeksom oblačenja u školama
Foto: Pixabay (ilustracija)
Makron je tu mogućnost najavio nakon što se zahuktala debata u Francuskoj u vezi sa zabranom ogrtača poznatih kao abaja (za devojke i žene) i hami (za dečake i muškarce), koja je stupila na snagu danas.
Makron je u intervjuu emitovanom na Jutjubu i TikToku rekao da se zalaže za "eksperimentisanje" sa uniformama, a da bi druga opcija mogla biti da deca nose sličnu odeću, kao što su "par farmerki, majica i jakna".
"Svakako možemo imati stvari koje su tinejdžerima prihvatljivije (od uniformi). Možda izgleda malo manje strogo sa disciplinske tačke gledišta", rekao je Makron, prenosi Asošijeted pres.
 
Komentari predsednika usledili su nakon što su pojedinii konzervativni i krajnje desničarski političari izrazili podršku uvođenju obaveznih uniformi u javnim školama.
 
Makron nije naveo detalje o početku i lokaciji eksperimenta, dok neke privatne škole već zahtevaju od učenika da nose uniforme.
 
Makron je potvrdio da će vlasti biti "neumoljive" u sprovođenju novouvedenog pravila o dugim haljinama u državnim školama, koje se vide kao izazov sekularnim vrednostima Francuske.
 
"Škola je sekularna i to znači da nema mesta za verska obeležja. Moramo razgovarati, moramo objasniti ovu meru. Ali mislim da je to veoma važno jer škola mora da ostane neutralno mesto", rekao je on.
Nova mera zabrane izazvala je kritike širom zemlje, a protivnici tvrde da široka odeća koja pokriva telo ne predstavlja ispoljavanje verske pripadnosti, zbog čega ne treba da bude zabranjena u učionicama.
 
Pojedini muslimani smatraju da ih ova mera stigmatizuje, prenosi AP.
 
Okvir zabrane, koja je doneta nakon višemesečnih žestokih parlamentarnih debata, jeste zakon iz 2004. čiji je cilj očuvanje sekularizma u francuskim državnim školama. Zakon zabranjuje muslimanske marame, ali takođe zabranjuje velike hrišćanske krstove, jevrejske kipe i velike turbane koje nose Siki.
  • Emanuel XVI

    06.09.2023 14:16
    Kralj Francuske
    Ja, Emanuel Makron, car francuskog naroda se zalažem na tome da u vreme ogromnih kriza u mojoj državi je sada najvažnija stvar to što đaci noše u školi. Nedavno su bili protesti jer ja, car francuza, sam odlučio da želim da narod duže robuje za svog vrhovnog vođu. Ali ja za to nemarim. Bivajući genijalan, kakav jesam, odlučio sam da želim da đaci izgledaju kao robovi, kako i priliči za cara Francuske. Moj narod pati i ja sam odlučio da ću sve privremeno da rešim ako ih navedem da budu na nešto drugo ljuti, a ne za stanje u državi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet