U školu ne može u trenerci ili sa kapuljačom: Neki su protiv, drugi traže da se vrate đačke uniforme

Ne stišava se bura nakon što je jedna škola donela odluku o novim pravilima oblačenja.
U školu ne može u trenerci ili sa kapuljačom: Neki su protiv, drugi traže da se vrate đačke uniforme
Foto: Pixabay
Polemika se vodi i na društvenim mrežama i u medijima. Dok pojedini smatraju da je pravilnik suviše strog, drugi u podršci idu i korak dalje - da se u sve škole uvedu đačke uniforme, piše RTS
U 13. Beogradsku gimnaziju više se ne može ući u, na primer, trenerci ili dukserici sa kapuljačom. Đaci i roditelji dobili su, uz informaciju o početku nove školske godine, obaveštenje o tome da su pojedini odevni predmeti zabranjeni tokom boravka u školi.
"Mi smo primetili da se u izvesnom smislu odevanje naših učenika pogoršalo. I onda smo u skladu sa kodeksom ponašanja u školi, čiji je deo i taj pravilnik o odevanju, rešili da ga malo razmotrimo i da donesemo neke naše predloge šta smatramo pristojnim odevanjem. Naravno, to nije mrtvo slovo na papiru. Mi ćemo razgovarati o tome i sa Savetom roditelja i sa učeničkim parlamentom i nadamo se da ćemo se uskladiti", kaže direktor te škole Bojan Vučković.
 
On dodaje da se red nekada znao, ali da su se đaci previše opustili posle korone, tokom koje su dve godine nastavu pratili uglavnom onlajn, od kuće.
 
Ističe da 60 odsto učenika dolazi u trenerkama u školu.
 
"Trenerka, kako joj samo ime kaže, je odeća koja se nosi za treniranje. Ta priča, nije bitno kako su ljudi odeveni, nije tačna. Jako je bitno da prija i nekom drugom kako ste vi odeveni, da to prija i drugima, ne samo vama", napominje Vučković.
 
Reakcije zbog kapuljača
 
Od 1. septembra u ovoj školi na časovima nije dozvoljeno nositi majice na bretele, kratke majice, šorceve, trenerke, mini suknje, helanke, niti stavljati kapuljaču na glavu.
 
"Kapuljače su izazvale priličnu reakciju. A zašto kapuljače, a zašto kapuljače? Pa ne mogu da kažem da se to mnogo ovde nosilo. Tu i tamo po neko na hodniku stavi kapuljaču i to nekako izaziva jezu. To je poreklom iz nekih kriminogenih krugova. Kad god vidite neke navijače koji se tuku ili ne znam, obijaju se juvelirnice oni su svi sa kapuljačama", napomenuo je direktor gimnazije.
 
Školski psiholog Branka Tišma smatra da oni koji ulaze u školu treba da budu pristojno obučeni.
 
"Pravilnici o ponašanju i o oblačenju postoje. S tim što neke škole to redovno pomeraju. Kako u život ulaze novi trendovi u oblačenju i ponašanju, tako treba da se menjaju i ti naši pravilnici po školama. Kada to ide redovno, kako se dešavaju promene, unose se i ti zahtevi prema učenicima, onda tu nema mnogo pobune“, napominje Tišma.
 
Prema njenim rečima, velika je uloga i roditelja i vršnjaka.
 
"Pojavio se onaj trend kada vršnjaci utiču jedni na druge i preko vršnjačke grupe utiču na roditelje. Roditelji popuštaju pojedinačno i na kraju svi popuštaju. Suštinski i u društvenoj sredini mi nemamo nikakve zajedničke moralne norme, etiku, mi nemamo na nivou naše države šta jeste pristojno oblačenje ili ponašanje, šta nije pristojno oblačenje i ponašanje", rekla je Tišma.
Kako kaže, i u medijima je dominantna jedna vrsta oblačenja i ponašanja koja nije primerena školi.
 
"Nekad su roditelji bili autoritet. Nekada je škola bila autoritet. Nekad je država propisivala uniforme. Morali smo svi da imamo uniforme. Socijalne razlike su te koje postoje i koje se vide na mnogo različitih načina. Ali ono čemu uniforme zaista mogu da doprinesu, a to je da nam to ne bude od prvog značaja", napomenula je Tišma za RTS.
 
Pojasnila je da deca pokazuju preko garderobe pripadnost određenoj grupaciji – neki nose kapuljače, određene grupacije nose različite ambleme, sportska obeležja...
 
"Mi smo u školi pravili i istraživanje. Jedan veliki broj roditelja dece je ne samo za uniforme, nego i za ambleme koje bi prikazali tu pripadnost. Kao što su mnogi roditelji onda rekli - da njihovo dete bude ponosno što idu u određenu školu. I da bude ponosno kad se sretne sa drugima", kaže Tišma.
  • Trenerka

    17.09.2023 00:30
    Triko
    Pozdrav osobi koja je smislila ovako nesto.mogu samo reci da do sada gluplje odluke još nisam cula.ako vec zabranjuje te trenerke i Maice onda bi bilo najbolje i da se ukloni vas fizickog vaspitanja. kada sam ja Isla u osnovnoj skoli ako za kada imam čas fizickog nisam bila ceo dan u skoli obucena u trenerci i beloj majici onda momentalno odmah dobijam jedinicu i kritiku zasto tako... tako da kada ne moze sada trenerka onda devojci vratite trikoe.pa onda vidite dal je bolje u njima skroz otvoren kao kupacu kostim Il pak trenerica.Ovo sto se tice uniforme potpuno se slažem mada i tu imam jednog dodatnog komentara.od kuce do skole se ne ide direktno u uniformi vec u odevnoj garderobi tako da bilo dal do ulaza u skolu tih 5 minuta deca se i tako vide kako su obuceni a isto tako i za povratak kuci. Dodacu komentar i sto se tice posla.zasto da radnici ne udju u trenerkama? Nek udju kako hoce tamo svoje radno odelo svakako imaju.Sta tu ima loseg? Trenerka i patike su najkomotnija odeca i obuca u svakom smislu te reci.najkomotnija u svakom smislu za bas sve!!!!!!!!!!!!!farmerke utegnute,bluzice utegnute,jaknice utegnute.......i još mnogo sto sta osim trenerki.Pa još i ovo manikir ne.kako da onda deca koja idu u tu skolu imaju praktičnu nastavu uvek kao i do sada???????Da ne odugovlačim mnogo znajte da totalno gresite i na kraju ce svako u skoli daleko bilo doci namerno skroz go,cupav,ne umiven.....i td....pozdrav
  • Velja

    05.09.2023 13:58
    Nece moci
    U skolu treba da se dodje sa pristojnim ponasanjem. A oblacenje licna stvar svako moze da se obuce kako hoce. Sve dok se u svakoj ucionici ne ugradi klima. Jer u septembru i junu temperatura je 40 stepeni bolje je da se deca raskomote nego da padaju u nesvest.
  • Bolek

    04.09.2023 12:28
    @Mama

    Ako ti imaš problem što neko u junu ide u bermudama u školu ti si za lečenje, a ne za roditeljstvo. I u čemu je problem s trenerkama s kapuljačama? Kapuljače se ne nose na času, kraj problema. Da neće možda roditelji da deci kupuju posebnu garderobu za školu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.