Dodik: Pripremamo uredbu o hapšenju i deportaciji Šmita

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se u RS priprema uredba o hapšenju i deportaciji visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.
Dodik: Pripremamo uredbu o hapšenju i deportaciji Šmita
Foto: 021.rs
"Ako on dođe na neki sastanak u Republici Srpskoj, biće izbačen", rekao je Dodik, prenela je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).
Istakao je da će policija RS imati zadatak u vezi s tim.
"Čim saznaju da je ta belosvetska lopuža u RS, imaju zadatak da organizuju jedinice i da ga izbace", naveo je Dodik.
 
On je ponovio da za njega Šmit nema legitimitet visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN-a i da Šmit nije taj koji može da govori o vladavini prava.
 
"Koja Evropa? Šta on priča? Kao, važno je da iza njega stoji sila. Pa neka stoji, videćemo kako će. I mi imamo neku silu, naša sila je karakter", kazao je Dodik.
 
Dodao je da "mogu slomiti Milorada Dodika, ali ne mogu slomiti karakter ovog naroda".
 
Tužilaštvo BiH je podnelo optužnicu protiv Dodika nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, prema kojima se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u Službenom glasniku RS, pa tako ni sprovoditi u ovom entitetu, kao i da se u RS više neće primenjivati odluke Ustavnog suda BiH.
Dodik je optužen jer je kao predsednik RS potpisao ukaz o proglašenju ova dva zakona, posle čega su objavljeni u Službenom glasniku RS.
 
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je svojim odlukama od 1. jula poništio oba zakona, a nametnuo je i izmene Krivičnog zakona BiH, kojima je propisano da će se bilo kakve radnje koje narušavaju ustavni poredak BiH tretirati kao krivično delo, isto kao i nepoštovanje i neprovođenje odluka visokog predstavnika.
  • Armani

    07.09.2023 00:39
    Tako je Mile već čitavu deceniju nije bilo s**** pa zakuvaj malo.
  • Цариник Ђока

    06.09.2023 21:55
    И покрајина Косово је у саставу Србије али они су Република Косово изван Србије имају своје закона ,тако Република Српска изван БиХ је Република са својим законима а унутар БиХ са њиховим законима па нека се одлуче јесу унутра или напољу немогу имати 2 закона и на два места председавати
  • zztop

    06.09.2023 21:26
    Mile kojeg naroda jel misliš na onih stotinjak što izađoše na vekovne granice rep srpske ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.