Donji dom nemačkog parlamenta usvojio sporni zakon o odbacivanju fosilnih goriva za grejanje

Poslanici donjeg doma parlamenta u Nemačkoj usvojili su ublaženu verziju spornog predloga zakona o daljinskom grejanju.
Donji dom nemačkog parlamenta usvojio sporni zakon o odbacivanju fosilnih goriva za grejanje
Foto: Pixabay

Predlog je izazvao dugotrajne sukobe u vladajućoj koaliciji i oborio njenu popularnost, a predviđa postepeno odbacivanje fosilnih goriva u korist ekološki čistih energenata za pružanje ove usluge.

Donji dom parlamenta je sa 399 glasova "za", a uz 275 glasova "protiv" i pet uzdržanih, usvojio zakon, nekoliko meseci pošto je njegovu prvobitnu verziju odobrila vlada kancelara Olafa Šolca.
Potom je usledila svađa ideološki različitih stranaka u Šolcovoj vladajućih koaliciji u vezi sa detaljima predloga zakona, a od stvorenog utiska rogova u vreći nemačka vlada se još nije oporavila.
 
Manji članovi tripartitne koalicije koju vodi Šolcova Socijal demokratska partija – ekološki orijentisani Zeleni i na poslovne krugove orijentisane Slobodne demokrate – imali su javni sukob o zakonu pre no što su u julu na jedvite jade došli do kompromisa u vezi sa planom da se stari grejni sistemi na fosilna goriva zamene alternativnim sistemima kao što su grejne pumpe.
 
Plan je pretočen u zakonske detalje neposredno pred glasanje u donjem domu parlamenta početkom jula, što je opozicione poslanike razbesnelo, budući da je vlast žurila da usvoji predlog zakona pre letnjeg poslaničkog raspusta. Potom je najviši sud u Nemačkoj odlučio da se glasanje mora odložiti.
 
Prema zakonu, u novim zgradama moraju se, počev od januara, ugrađivati novi sistemi za grejanje koji će se najmanje 65 odsto oslanjati na obnovljive izvore energije, a u starim zgradama i dalje će funkcionisati stari sistemi do isteka prelaznog perioda od nekoliko godina, kada će nova pravila početi da se primenjuju i na njih.
 
Plan je značajno ublažen u odnosu na prvobitni predlog i omogućava vladine subvencije kako bi se građanima olakšala promena sistema grejanja.
 
Do 2045. godine, kada Nemačka treba da postane karbonski neutralna zemlja, to jest da više ne emituje gasove staklene bašte, grejanje se mora potpuno prebaciti na obnovljive izvore energije.
 
Da bi bio usvojen, zakon mora biti odobren i u gornjem domu nemačkog parlamenta Bundestaga. Odlučivanje o njemu očekuje se krajem septembra.
 
Pitanje grejanja je najkrupna žarišna tačka u svađama koalicionih partnera u Šolcovoj vladi, što stvara utisak neprestane nesloge, a ove stranke nisu tradicionalni ideološki saveznici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet