Milanović: Ideja o EU u više brzina neprimenjiva, menjač uvek zariba

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je danas u Skoplju ocenio da ne bi bio primenjiv i funkcionalnan eventualni predlog "Evropske unije (EU) u dve ili više brzina".
On je  na konferenciji za novinare posle sednice Procesa Brdo-Brioni rekao da se o tome u Briselu uvek pričalo, ali da "menjač takve mašine uvek zariba".
"Pre mnogo vremena sam studirao pravo u Briselu i uvek se o tome pričalo. Ko o čemu, u EU se uvek pričalo o 'EU u dve ili tri brzine', ali taj menjač je uvek zaribavao", rekao je hrvatski predsednik.
On je tako odgovorio na pitanje da li je prhvatljiv predlog predsednika Francuske Emanuela Makrona za EU "u više brzina" i šta to znači za Zapadni Balkan.
 
Milanović je rekao je to neprimenjivo i da ne zna kako bi to moglo da funkcioniše.
 
"Neprimenjivo je to politički ukolike je to uopšte formalno Makronov predlog. Nisam svestan da postoji, ali ukoliko postoji takav predlog ili bilo čiji, to tako ne može da funkcioniše", rekao je hrvatski predsednik.
 
Predsednik Severne Makedonije Steve Pendarovski je rekao da je to stari predlog Makrona, od pre pet godina, a teza je da pre poširenja prvo treba da bude "produbljavanja" EU.
 
Dodao je da, ako se objektivno gleda, već više decenija u EU postoje dve ili više brzina i kao primer naveo da nisu sve zemlje deo Šengen zone.
 
Pendarvski je rekao da je uveren da u Briselu ne bi bio prihvaćen Makronov predlog ako bi ga formalno dostavio.
 
"To nije formalan prdlog Makrona, to je njegov govor pred savetom ambasadora Francuske. Ako bi predlog bio formalno dostavlje briselskim institucijama, po onome što znam, što imam kao informacije, sugurno ne bi bio prihvaćen. Znači, nemamo razlog za zabrinitost. Nama je najvažnije da produžimo formalnim putem kojeg sada imamo i da se što više približimo EU", rekao je Pendarovski.
 
U Skoplju je danas održan godišnji samit Procesa Brdo-Brioni što je slovenačko-hrvatska inicijativa koju su 2010. pokrenuli tadašnji premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor, radi jačanja uzajamnog poverenja i regionalne saradnje, sa ciljem brže integracije Zapadnog Balkana u EU.
  • Ana

    12.09.2023 01:24
    V
    1.Luksemburg
    2. Irska
  • V

    11.09.2023 20:43
    Najbogatije drzave Evrope nisu u EU.
    Norveska, Svajcarska, Engleska.
    Sta nam to govori???
  • Vlada

    11.09.2023 18:32
    Ne sekiraj se ti Milanovicu za nas, znamo mi dobro da od naseg ulaska u EU nema nista. Najvise zbog nas samih ali i zbog EU koja je postala ne odrziva i nefunkcionalna. Niko me ne moze ubediti da ste vi, Bugari i Rumuni u stvarnosti ravnopravni kao Nemci, Francuzi, Austrijanci. Svet se ubrzano menja a i ovde je vecina shvatila da je EU od pocetka samo sargarepa za naivne. Mi moramo sami da iz korena reformisemo nase drustvo ali se bojim da od toga nema nista. Ovde su u politici ostali samo nesposobni i izdajnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet