Ruske diplomate proterane iz Severne Makedonije, Moskva ljuta

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je danas saopštilo da su proterana trojica diplomata Rusije jer su se bavila "aktivnostima koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom".
Ruske diplomate proterane iz Severne Makedonije, Moskva ljuta
Foto: 021.rs
Ta odluka je naljutila Moskvu.
U saopštenju piše da je ambasador Ruske Federacije Sergej Bazdnikin u utorak, 12. septembra, bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije gde mu je uručena diplomatska nota kojom su nepoželjnim (persona non grata) proglašena trojica diplomata ruske Ambasade u u Skoplju.
"Takva odluka doneta je pošto su od nadležnih dobijene informacije o tome da su preduzimali aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", navelo je Ministarstvo.
 
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je u petak popodne sopštila da su "vlasti Severne Makedonije 12. septembra bez objašnjenja trojicu diplomata iz ruske ambasade u Skoplju proglasile personama non grata".
 
Ona je najavila da "neodgovorni i neprijateljski napad vlasti Severne Makedonije neće ostati bez odgovora" i ocenila da Skoplje "nastavlja da se kreće putem pogoršanja konfrontacije i dovode u ćorsokak bilateralne odnose koji su već u dubokoj krizi".
 
"Odluku da proteraju naše kolege smatramo neprikladnom željom rukovodstva te zemlje (Severne Makedonije) da svojim zapadnim zaštitnicima još jednom pokaže svoj značaj u borbi protiv imaginarne ruske pretnje", dodala je Zaharova.
  • Trajko

    16.09.2023 20:01
    "imaginarna ruska pretnja" hahahaha
    Ukrajincima je ovo posebno imaginarno...
  • w/e

    16.09.2023 18:53
    jad
    Ko je u stanju da pomisli da je makedonija iole nalik na pravnu drzavu, ocito nikada nije bio tamo. Ovakvi potezi samo pokazuju da nisu u stanju da se suprotstave eu / usa pritiscima. Posle ce od nas da traze jeftine proizvode i energente u zamenu za putarine.
  • /

    16.09.2023 18:34
    /
    sve ce to preci u srbiju.
    bas su ti ruski diplomate sa makedonskim tablicama bili nedavno u novom sadu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.