Rusija i Ukrajina u ponedeljak pred Međunarodnim sudom pravde: Da li je "invazija" bila opravdana?

Rusija i Ukrajina će u ponedeljak, 18. septembra izaći pred Međunarodni sud pravde, u slučaju u kojem Rusija tvrdi da je invaziju na Ukrajinu pokrenula kako bi sprečila genocid.
Rusija i Ukrajina u ponedeljak pred Međunarodnim sudom pravde: Da li je "invazija" bila opravdana?
Foto: Pixabay

Ukrajina je slučaj iznela pred najviši sud Ujedinjenih nacija nekoliko dana nakon ruske invazije. 

Kijev smatra da Rusija krši međunarodno pravo tvrdnjom da je invazija bila opravdana kako bi se sprečio genocid u istočnoj Ukrajini, prenosi Hina.

Rusija želi da se slučaj odbaci i ne priznaje nadležnost Međunarodnog suda pravde. 
 
Saslušanja bi trebalo da traju do 27. septembra i neće se baviti meritumom, već će se fokusirati na pravne argumente o nadležnosti.
 
Moskva kaže da Ukrajina koristi slučaj kao zaobilazni način da dobije presudu o celokupnoj legalnosti vojne akcije, a Ukrajina je već ostvarila manju pobedu kada je sud odlučio u njenu korist u preliminarnoj odluci u martu prošle godine. 
 
Na osnovu toga, sud je naredio Rusiji da odmah prekine vojne operacije u Ukrajini.
 
Sud će saslušati i 32 druge zemlje koje podržavaju tvrdnju Ukrajine da je sud nadležan i da treba da nastavi sa slučajem.
Rusija je ignorisala naredbe suda da zaustavi vojne operacije, a sud nema način da ih  sprovede, ali pravni stručnjaci kažu da će eventualna presuda u korist Ukrajine biti važna za eventualna buduća potraživanja ratne odštete.
 
Povelja o genocidu Ujedinjenih nacija iz 1948. godine definiša genocid kao zločin počinjen s namerom da se, potpuno ili delimično, unište nacionalne, etničke, rasne ili religiozne grupe.
  • Žitelj

    18.09.2023 23:23
    Kroz istoriju je bilo "sprečavanje genocida" kao glavni izgovor , a u novijoj istoriji počev od 1939 i napada na Poljsku obe okupacione sile Nemačka i SSSR su se pozvale na isto Nemci su tvrdili da žele da spreče genocid nad Nemcima, i Rusi da spreče genocid nad Rusima(SOvjeti), nije bilo još suđenja za ratne zločine zapadnih i istočnih sila u Koreji, ili Vijetnamu, nije bilo suđenja za ratne zločine Amerikanaca u Iranu , Grenadi ,Panami, Iraku. Kao i Rusi sada, i Amerikanci su imali 1999 isti izgovor za bombardovanje i okupaciju dela SRJ "sprečavanje genocida nad Albancima" , dokaz da je Putko zapadni čovek, i da se koristi istim metodama, a onda se kao i zapadnjaci pozivaju na međunarodno pravo i licimerje koje obe strane sveta koriste, sve dok su velike sile u pitanju nema ni Haga niti pravde za ikoga jer "međunarodno pravo" ne postoji , ono je mrtvo slovo na papiru, samo laži obmane i zločini zaslađeni neviđenom nepravdom i idolopoklonstvom.
  • Presuda

    17.09.2023 22:27
    MSP je već jednom doneo odluku po istom pitanju.Odnosilo se na Srbiju.
    Odgovor je glasio:
    NISMO NADLEŽNI.
    Samo da se podsetimo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet