Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika u slučaju pozlaćene ikone iz Luganska

Tužilaštvo BiH je donelo odluku o nesprovođenju istrage u predmetu "Ikona", u vezi sa pozlaćenom ikonom iz Luganska, koju je bivši član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu.
Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika u slučaju pozlaćene ikone iz Luganska
Foto: 021.rs
Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobilo odgovor u vezi sa molbom za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je ikona nezakonito premeštena, ukradena sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umetničku vrednost.
Navedeno je i da ta ikona ne pripada nacionalnom kulturnom nasleđu Ukrajine i da nije nacionalna vrednost, posle čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak, potvrđeno je Klix.ba u Tužilaštvu BiH.
"Sledom navedenog, a i sprovedenih dodatnih istražnih radnji u BiH, u Tužilaštvu BiH je u predmetu doneta naredba o neprovođenju istrage", navodi se u tekstu.
 
Prilikom posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova BiH 2020. godine Dodik, koji je u to vreme bio srpski član Predsedništva BiH, poklonio mu je ikonu iz Luganska, a ambasada Ukrajine u BiH potom je obavestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtevaju povratak ikone.
 
Lavrov je nakon toga vratio ikonu u Bosnu i Hercegovinu.
 
Potom je Tužilaštvo BiH formiralo predmet "Ikona".
  • Fića

    19.09.2023 08:18
    "Ukradena skandalkona..."...?
    Afera je poslužila svojoj svrsi, a ako neko očekuje izvinjenje M. Dodiku i RS, greši.
  • Milovan

    18.09.2023 12:56
    dokaz šta je sad to
    Jel to beše ukradena ikona nekako poklonjena diplomatskim putem, ajd još nešto da se odbaci jer nema dokaza

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).