Kvinslend pooštrio kazne: Deca koja krše zakon će ići u zatvor za odrasle, pa i desetogodišnjaci

Vlada australijske države Kvinslend naišla je na kritike nakon što je suspendovala Zakon o ljudskim pravima kako bi mogla da krivično goni i zatvori maloletnike, među kojima i desetogodišnjake.
Kvinslend pooštrio kazne: Deca koja krše zakon će ići u zatvor za odrasle, pa i desetogodišnjaci
Foto: Pixabay
Vladajuća Laburistička stranka prošlog meseca je progurala niz zakona koji dozvoljavaju da mlađi od 18 godina, uključujući desetogodišnjake, budu zadržani na neodređeno vreme u policijskim stanicama, zbog promena u zakonima o pravosuđu mladih.
Takođe je uveden zatvor za mlade koji krše uslove kaucije pa će oni moći da budu zatvarani u zatvore za odrasle.
Ovi potezi šokirali su komesara za ljudska prava Kvinslenda Skota Mekdugla Scotta, koji je opisao zaštitu ljudskih prava u Australiji kao "veoma krhku", bez zakona koji se primenjuju na celoj zemlji.
 
Zakon o ljudskim pravima Kvinslenda koji je uveden 2019. godine štiti decu od zatvaranja u zatvor za odrasle, pa je morao da bude suspendovan da bi vlada mogla da usvoji svoje zakone.
 
Ranije ove godine, Australijska komisija za produktivnost izvestila je da Kvinslend ima najveći broj pritvorene dece od bilo koje australijske države. Između 2021. i 2022. godine zabeležen je dnevni prosek od 287 osoba u pritvoru mladih.
 
Dodatni rizik za zaštitu ljudskih prava predstavlja i parlament Kvinslenda, koji neuobičajeno ima samo jedan dom. Bez gornjeg doma koji bi ispitao zakone, vladajuća stranka može bez ikakvih prepreka doneti nove zakone.
 
Australija je više puta bila na udaru kritika na međunarodnom nivou u pogledu tretmana dece i mladih u sistemu krivičnog pravosuđa. Ujedinjene nacije su više puta pozivale Australiju da podigne starosnu granicu za krivičnu odgovornost sa 10 na međunarodni standard od 14 godina.
  • Milanče

    19.09.2023 14:32
    ?
    O kojim pravima pričaš zamisli da nečije dete ubije tvoje. Jel bi rekao to je njegovo pravo? Nemoj da lupaš. Ubica se mora kazniti doživotnom bez obzira na godine.
  • Milanče

    19.09.2023 14:25
    Prava
    Deca i treba da budu naša radost a ne žalost, tuga, bol i ubice. Ako jesu moraju biti kažnjeni.
  • Milanče

    19.09.2023 11:37
    prava?
    A dečija prava? Pa deca su naša radost......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.