VIDEO: Azerbejdžan pokrenuo "antiterorističku operaciju" protiv snaga Jermenije u Nagorno Karabahu

Azerbejdžan je danas objavio da je pokrenuo "antiterorističke operacije" protiv Jermenije u Nagorno Karabahu, vrletnoj oblasti oko koje se spore te dve države.
VIDEO: Azerbejdžan pokrenuo "antiterorističku operaciju" protiv snaga Jermenije u Nagorno Karabahu
Foto: Beta/AP
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je navelo da je operacija "uz pomoć visokopreciznog oružja" počela nekoliko sati posle pogibije četiri vojnika i dva civila u eksploziji mine u Nagorno (Gornjem) Karabahu, jednoj od najviše miniranih oblasti sveta.
Novinari Frans presa javljaju da su čuli detonacije u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno Karabaha.
 
Nagorno Karabah i veliki deo okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994. godine, ali Azerbejdžan je te teritorije i delove Nagorno Karabaha povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine. Taj rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije i kontingent ruskih mirovnih snaga je u Nagorno Karabahu.
 
 
Međutim, Azerbejdžan tvrdi da posle primirja Jermenija krijumčari oružje u tu oblast. Zbog tih tvrdnji blokiran je jedini put koji Nagorno-Karabah povezuje s Jermenijom što je izazvalo nestašicu i hrane i lekova u tom regionu.
 
 
Jerevan optužuje Baku koji negira optužbe, da izaziva humanitarnu krizu u Nagorno Karabahu blokiranjem "Lačinskog koridora" od kraja 2022. godine. Jermenija optužuje i Rusiju da ne čini ništa.
  • Rusija

    20.09.2023 00:08
    nekad ne tako davno rusi su prodavali oruzje hrvatima, gledali postrance dok nas je nato bombardovao i razarao, amerima su ustupili kosmet a sebi uzeli ostatak razorene srbije..ne tako davno rusi su podupirari bugare koji su se osilili i krenuli na srbe iako smo bili skoro pa na kolenima nakon WWI ipak smo se odbranili i proterali bugare ali su zato grke ostavili na cedilu i pomogli turcima da bi imali izlaz na bosfor i dardanele.. erdogan je neki dan bio na kafi kod kgb-putina i sigurno dobio zeleno svetlo da azerbejdzan koji inace turci podrzavaju sredi armensko pitanje i taj narod nakon godina i godina genocida koji vrse nad njima napokon zavrse!nema zemlje koja iz dna duse ne mrzi izdajnicke ruske vladare i izdajnicku rusiju, sve zemlje bivseg sssr-a. sve bivse zemlje koje su bile pod zlom cizmom rusije!!!a rusi?saradjuju sa arapima i pustinjacima, crvenim kinezima koji su opet prica za sebe, kao i truli usa-zapad i sad sa domorocima iz afrike... e to je rusija, to je tvoj "bratski" narod srbine, to je PRAVOSLAVLJE !!! slep si kod ociju dok su ti grci ostali jedini iskreni prijatelji pa cak i ruso-ukrajinci..ali ti ne vidis slep si!!!cak je i tito i ex-yu partija nekada ne tako davno pobegla od crvenog demona
  • V

    19.09.2023 18:48
    Kada okrenes ledja Rusiji a zapad tebi.
  • Himars

    19.09.2023 18:20
    Po Rusiji
    ..seva,koga će Rusija da štiti,kad po sporazumu treba da štiti Jermeniju,ali ne i Gornji Karabah (zvanično teritorija Azera)prim aut.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet