Meso, pavlaka, sirevi, jaja, keks, mleko: U Severnoj Makedoniji snižene cene 24 grupe proizvoda

Vlada Severne Makedonije je danas odlučila da snizi i zamrzne cene 24 grupe prehrambenih proizvoda, objavio je ministar ekonomije Krešnik Bekteši.
Meso, pavlaka, sirevi, jaja, keks, mleko: U Severnoj Makedoniji snižene cene 24 grupe proizvoda
Foto: 021.rs
On je novinarima rekao da će od sutra cene stotina prehrambenih proizvoda biti zamrznute na nivou koje su imale 1. avgusta umanjenom za 10 odsto.
"Ukoliko su od 1. avgusta do sada neke cene ovih proizvoda drastično povećane, to bi moglo da znači i pojeftinjenje od 30 do 40 odsto", istakao je Bekteši.
Cene prehmbenih proizvoda koje će trgovci morati da obeleže natpisom "Garantovana cena", biće zmrznute do 30. novembra, a samousluge će morati da obezbede najmanje 70 odsto količine koje su prodale u avgustu.
 
Ukoliko bude potrebe, po rečima Bektešija, biće produženo trajanje mera ograničavanja cena hrane, a spisak proizvoda koji će se prodavati po "garantovanoj ceni" biće proširen.
 
Odlukom vlade Dimitra Kovačevskog smanjene su cene belog pirinča u pakovanjima od 900 grama do jednog kilograma, pšeničnog brašnao tip 400 i tip 500, belog i plubelog hleba od 450 grama (ceo i sečen) i drugi pekarski proizvodi, ali iz pojetinjenja je isključen sveži pečeni hleb u marketima.
 
Snižene su i zamrznute cene keksa "pti ber" i običnog i posnog keksa od 300 do 500 grama, običnih napolitanki sa kakao filom od 300 do 500 grama, testenina "makarona i špageta od durum pšenice u pakovanjima od 500 grama, sa i bez jaja".
 
Kod mesa od sutra će jeftiniji biti junetina bez kosti, od buta i drugog, svinjsko meso bez kosti, mleveno juneće i svinjsko meso, pile sveže ili zamrznuto, kao i čajna kobasica, pileća posebna salama i jetrena paštete u pakovanjima od 95 i 100 grama.
 
Jeftiniji u makedonskim trgovimama od sutra će biti i trajno kravlje mleko (osim organskog mleka i mleka sa dodacima) sa sadržajem masti 2,8 odsto, 3,2 odsto i 3,5 odsto u pakovanju od jedan litar, zatim jogurt od kravljeg mleka (bez dodataka) sa sadržajem masti od 2,8 do 3,2 odsto u pakovanjima od litar i litar i po, kiselo kravlje mleko (obično, bez dodataka) sa 2,8 odsto i 3,2 odsto masnoće u pakovanju od 300 do 500 grama.
 
Zamrznuta je i cena pavlake od kravljeg mleka sa masnoćom od 12 do 20 odsto u pakovanjima od 180 i 200 grama, tradicionalnog belog i mešanog sira (bez dodataka) i tradicionalnog kravljeg i mešanog kačkavalja (bez dodataka).
 
Odlukom Vlade Severne Makedonije o određivanju najviših cena u trgovini obahvaćeni su i kokošija jaja, sveže voće sveže povrće.
  • Y

    19.09.2023 23:20
    Y
    Neznam cemu minus i botova? Makedonija nas je preskocila jos pre dve godine! Minimalna plata u svim sektorima je 535 evra i ispod toga niko bukvalno neradi dok je hrane znatno jeftinija i gorivo! A sa ovim pojeftinjenjem koje obuhvata sve ne trecerazredne parizere pastete virsle hemije kao u Srbiji vracaju se na 2017! Sto mi u Srbiji sa ovim Rezimom nikada nejcemo docekati jer prvo neznaju drugo Previse kradu! Tako se brine o svom narodu i zemlji jer su uspostavili Sistem koji sada daje polako zdrave rezultate! A vi botovi tapsite Vodji ko u S.Koreji i Rusiji i zvacite parizere za dve crvene! J..o vas Vucic!
  • Mirko

    19.09.2023 22:39
    Priprema za novu Jugoslaviju (Balkanalije).

    Al' iz kože se ne može.
    Nemože nas kapital(izam) pomiriti dok se unutrnja katarza ne desi.
  • Popaj

    19.09.2023 21:34
    Pa mi imamo aferu parizer a ne bolje cene. Oni 24 grupe a mi proizvoda.
    Sad ce svi penzioneri da odu u Secernu makedoniju pa nece imati ko da glasa za Vucica.
    Bice napeto

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.