Prekid vatre u Nagorno-Karabahu na predlog ruske mirovne misije

Informativni štab vlade etničkih Jermena u Nagorno-Karabahu prihvatio je predlog ruske mirovne misije sa prekidom vatre, nakon što je Azerbejdžan pokrenuo "antiterorističku akciju" samo dan ranije.
Prekid vatre u Nagorno-Karabahu na predlog ruske mirovne misije
Foto: Beta/AP
"Uz posrededovanje komande ruske mirovne misije koja se nalazi u Nagorno-Karabahu, postignut je dogovor o potpunom prekidu vojnih operacija od 13 časova 20. septembra", navodi se u saopštenju.
Ova vest dolazi nakon što je Baku jasno signalizirao svoju nameru da nastavi vojne operacije u Nagorno-Karabahu drugi dan zaredom, te zapretio etničkim jermenskim snagama da se predaju, uprkos apelima UN, zapadnih sila i Rusije da se obustave neprijateljstva koja su do sada ubila desetine ljudi u otcepljenom regionu u kojem žive uglavnom etnički Jermeni.
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je rano jutros da se "antiteroristička operacija nastavlja uspešno".
 
Kancelarija predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva izdala je saopštenje u kojem se navodi da je on u telefonskom pozivu rekao američkom državnom sekretaru Entoniju Blinenu da će "antiterorističke mere biti zaustavljene ako snage u Karabahu polože oružje".
 
Savet bezbednosti UN je u međuvremenu zakazao hitan sastanak az 21. septembar jer međunarodna zajednica na sve moguće načine nastoji da izbegne intenziviranje dugotrajnog sukoba koji je već izazvao dva intenzivna rata između postsovjetskih suseda, od kojih je poslednji bio pre samo tri godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet