Iran pooštrio kazne za žene koje ne nose hidžab i za one koji ih podržavaju

Parlament Irana je izglasao pooštravanje kazni za žene koje odbijaju da pokrivaju kosu maramom - "hidžabom" i za one koji ih u tome podržavaju.
Iran pooštrio kazne za žene koje ne nose hidžab i za one koji ih podržavaju
Foto: Beta/AP
Izmene zakona usvojene su nekoliko dana posle prve godišnjice smrti 22-godišnje Maše Amini koju je policija za moral uhapsila jer joj je kosa virila ispod marame čime je prekršila strog islamski zakon o odevanju žena. 
Njena smrt u pritvoru je izazvala višemesečne proteste u Iranu i širom sveta koji su i politički poljuljali iransku teokratiju.
Tokom demonstracija zbog smrti Maše Amini, ubijeno je više od 500 učesnika protesta a uhapšeno ih je 22.000.
 
Zakon je dopunjen sa 70 odredbi, a kazne se sada odnose i na vlasnike radnji ako uslužuju žene koje ne nose marame i na organizatore protesta protiv nošenja "hidžaba".
 
Prekšiocima je zaprećeno kaznom do 10 godina ako je kršenje nošenja hidžaba organizovano.
 
U Parlamentu s 290 poslaničkih mesta za izmene i dopune zakona su glasala 152 poslanika, a propis treba da odobri Savet čuvara - klerikalno telo za ustavni nadzor. Ako stupi na snagu, zakon će se preliminarno primenjivati tri godine.
 
Žene, međutim, i dalje prkosno izbegavaju nošenje hidžaba, pa je letos počela kampanja za pooštravanje zakona.
Iranske klerikalne vođe smatraju zakon o odevanju ključnim stubom svoje vladavine, a za demonstracije koje su duboko potresle Islamsku Republiku, okrivljuju zemlje Zapada bez iznošenja dokaza.
 
Demonstranti tvrde da ih nije motivisao samo gnev zbog zakona o oblačenju, već i korupcija i loše upravljanje zemljom.

Teme

Iran
  • Normalan

    21.09.2023 21:46
    U Iranu je do osamdesetih bilo zanemarljivo malo hidžaba na ulicama. Uglavnom su u džamije žene ulazile pokrivene. U Srbiji je do dvehiljaditih u crkvama bilo zanemarljivo malo žena pokriveno maramama. Ko ide u crkvu zna kakvo je sad stanje. Ovom brzinom islamizacije spc očekujem velike kazne za žene nepokrivene maramama na ulicama već za dvadesetak godina.
  • Zamenik zamenika

    21.09.2023 19:51
    BRICS savez, kažete? Zašto se stanovništvo iz zemalja BRIKS po cenu života želi dočepati zlih zemalja EU,Kanade, Australije i USA?
  • Čovek iz frižidera

    21.09.2023 18:19
    Do 2020 e Srbija je imala
    bezvizni rezim sa Iranom.

    Ukinut je jer je preko 15 hiljada Iranaca direktno iz Teherana stiglo do Beograda na turistickoj vizi i odmah nakon ulaska u drzavi njih 15 hiljada za manje od 30 dana se upucivalo na Horgos i trazilo azil u EU.

    EU je tada januara 2020 e godine zapretila uvodjenjem viza za gradjane Srbije i tek kad je EU zapretila onda smo im uveli vize.

    Svih tih 15 hiljada su bili polticke izbeglice koji su preko Teherana i Istanbula ulazili u Srbiji.

    Madjari su tada 2020 e godine rekli da ce zatvoriti granicu sa Srbijom na neodredjeno ako i dalje Iranci pristizu na granicni prelaz sa Madjarskom.

    Cisto da se zna sa kojim drzavama smo se zbratimili .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet