Policija u Iranu pojačano kontroliše da li žene nose hidžab

Iranska policija saopštila je da je obnovila patrole kako bi kaznila žene koje na javnim mestima ne nose hidžab.
Policija u Iranu pojačano kontroliše da li žene nose hidžab
Foto: Beta/AP
Ta pojačana kontrola dolazi deset meseci od smrti Mahse Amini, uhapšene zbog nepoštovanja strogog kodeska oblačenja.
"Policija će od danas, uz patrole automobilima i pešice, upozoravati i kažnjavati ljude koji se, nažalost, ne pridržavaju naređenja i ne poštuju pravila oblačenja", navodi se u saopštenju policije.
Poslednjih dana na društvenim mrežama su se pojavile fotografije i video snimci, čiju autentičnost AFP nije mogao nezavisno da proveri, na kojima se vide policajke u čadorima kako opominju i hapse žene koje ne nose muslimanski veo.
 
Reformski orijentisani dnevnik Šarg preneo je danas da su četiri žene nedavno osuđene na pohađanje kursa psihologije, čišćenje bolnice i dvogodišnju zabranu vožnje zbog neprikladnog oblačenja.
 
Smrt Mahse Amini 16. septembra 2022. godine izazvala je veliki protestni pokret sa skupovima u nekoliko gradova u oktobru i novembru. Nekoliko stotina ljudi, uključujući pripadnike snaga bezbednosti, ubijeno je, a hiljade uhapšeno. Sedam muškaraca je pogubljeno zbog učešća u tom pokretu.
 
Zbog toga je nekoliko meseci sa ulica nestala policija morala zadužena za kontrolu poštovanja kodeksa oblačenja žena. U periodu demonstracija žene su sve više počele da izlaze na ulice bez vela.
 
Iranske vlasti su od početka godine preduzele niz inicijativa, od zatvaranja preduzeća, posebno restorana, do postavljanja kamera na ulicama kako bi se ušlo u trag onima koji prkose zabrani.
Istovremeno, pravosuđe i vlada su u maju predložili zakon pod nazivom "Podrška kulturi hidžaba" u cilju "zaštite društva" i "jačanja vrednosti porodičnog života".
 
Predlog zakona predviđa kazne, posebno novčane, protiv svake žene koja skida veo na javnom mestu ili na internetu.

Teme

Iran

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.