Trudo o tome što je kanadski parlament tapšao nacisti: Velika sramota za Kanadu

Činjenica da je u kanadski parlament pozvan Ukrajinac koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svetskom ratu je "velika sramota" za Kanadu, saopštio je premijer Džastin Trudo.
Trudo o tome što je kanadski parlament tapšao nacisti: Velika sramota za Kanadu
Foto: Beta/AP
Jaroslav Hunka (98) dobio je ovacije nakon što ga je predsednik Donjeg doma Entoni Rota nazvao "herojem" tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u petak, prenosi BBC.
Rota je saopštio da mu nisu bile poznate Hunkine veze sa nacistima i da je pogrešio kad ga je pozvao da prisustvuje događaju.
Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta suočava se s pozivima da podnese ostavku zbog toga, a Trudo je juče novinarima priznao da je "izuzetno uznemirujuće to što se dogodilo".
 
"Ovo je nešto što je velika sramota za parlament Kanade i samim tim za sve Kanađane", dodao je Trudo.
 
Incident se dogodio u petak, kada se u parlamentu obratio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
 
Hunka je sedeo na galeriji Donjeg doma kada je Rota pokazao na njega i saopštio da je reč o čoveku koji je ukrajinski i kanadski heroj i da mu zahvaljuju za svu njegovu službu.
 
Prisutni u sali odgovorili su pljeskom.
 
Hiljade Ukrajinaca borilo se na nemačkoj strani tokom rata, ali milioni drugih služili su u sovjetskoj Crvenoj armiji.
Hunka je tokom Drugog svetskog rata služio u 14. Vafen-SS grenadirskoj diviziji, takođe poznatoj kao divizija Galicija - dobrovoljnoj jedinici sastavljenoj većinom od etničkih Ukrajinaca pod nacističkom komandom.
 
Pripadnici divizije optuženi su za ubistva poljskih i jevrejskih civila iako sud nije proglasio jedinicu krivom za ratne zločine, navodi BBC i dodaje da je jedinica preimenovana u Prvu ukrajinsku diviziju pre predaje zapadnim saveznicima 1945. godine.
  • Цар Симеон

    26.09.2023 23:36
    ОСТАВКА
    И Тридо би требао поднери оставку, како због овога случаја,
    такође и због давања помоћи Украини, што ће се кад тад видети ко су
    Зеленски и његови.
  • Bokica

    26.09.2023 21:19
    Trudo
    Trudo sad kao viče "sramota, sramota", a i sam je stajao i tapšao. Budala. Da li Kanada ima obaveštajnu službu koja proverava ko uopšte ulazi u Parlament?
  • milicica

    26.09.2023 20:18
    istina
    Pa o tim i takvim prica Rusija ali su dobri Americi i Zelenskom i tesko nama sa njima i sve vise nacistickom podizanju glava pardon greskama koje su preceste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet