Samoproglašena republika Nagorno-Karabah od 1. januara 2024. prestaje da postoji

Predsednik samoproglašene republike Nagorno-Karabah Samvel Šaramanjan potpisao je dekret kojim se od 1. januara raspuštaju sve institucije, a ta samoproglašena republika će prestati da postoji.
Samoproglašena republika Nagorno-Karabah od 1. januara 2024. prestaje da postoji
Foto: Beta/AP
Nagorno-Karabah je do sada napustilo više od 65.000 ljudi, uprkos obećanju Azerbejdžana da će garantovati prava onima koji ostanu u toj enklavi. Jermenska vlada obećala je da će pružiti utočište svim izbeglicama.
Vašington traži da Baku održi primirje i zaštiti prava civila, dok Nemačka poziva Azerbejdžan da dozvoli međunarodnim posmatračima ulazak u Nagorno-Karabah.
Etnički Jermeni napuštaju Nagorno-Karabah od prošle nedelje, kada je počela vojna operacija Azerbejdžana u tom regionu.
 
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska te zemlje pokrenula "antiterorističke aktivnosti" kako bi povratila ustavni poredak u oblasti Nagorno-Karabah i proterala tamošnje "jermenske vojne formacije".
 
Dan nakon što je azerbejdžanska vojska započela vojne operacije u regionu Nagorno-Karabah, 20. septembra, postignut je sporazum o prekidu vatre sa jermenskom stranom, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga.
 
Inače, u Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije bio pod kontrolom Bakua od devedesetih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.
 
Delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega, Azerbejdžan je ponovo zauzeo u ratu 2020. godine, okončanom primirjem koje nadgledaju ruske mirovne snage.
  • Samo pitam

    28.09.2023 11:24
    Samo pitam

    21.09.2023 • 00:29

    Da li nas ovo podseća na nešto? Posle godina busanja u prsa ekstremno brzo je došlo do sloma i završila se ofanziva.
    Isti rad ... ?

    Hint: SAO

  • Milan

    28.09.2023 11:16
    @Samoproglašeni
    A onih milijardu Albanaca što tamo žive će da odu. Hajde ne lupetajte...
  • Samoproglašeni

    28.09.2023 09:53
    Karabah i Kosovo
    Iz ovog primera Nagorno Karabaha vidimo kako završavaju Samoproglašeni bez UN stolice. Tako će i završiti Samoproglašeno Kosovo, u budućnosti će biti datum kada će prestati da postoji i integrisaće se u Srbiju.
    Jer u UN su i Azerbejdžan i Srbija isto, imaju svoju teritoriju.
    A Nagorno Karabah je isto što i Kosovo, samoproglašena oblast bez UN priznanja, i kad tad se vraćaju vlasniku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet