I Norveška zatvara granicu za automobile registrovane u Rusiji

Norveške vlasti su danas saopštile da će, uz retke izuzetke, u ponoć 2. oktobra zatvoriti granicu za vozila registrovana u Rusiji, što je dodatno pooštravanje mera protiv nje zbog rata u Ukrajini.
I Norveška zatvara granicu za automobile registrovane u Rusiji
Foto: Pixabay
Zabrana se odnosi samo na vozila sa manje od devet sedišta i predviđa neke izuzetke kao što su slučajevi humanitarnih hitnih slučajeva. Izuzetak se odnosi i na automobile diplomata i vozila građana EU koji borave u Rusiji.
Norveška i Rusija dele 198 kilometara kopnene granice na krajnjem severu, kao i granični prelaz Storskog-Boris Gleb koji je, u okviru Evropskog ekonomskog prostora (Evropska unija, Norveška, Island i Lihtenštajn), poslednji prelaz otvoren za Ruse s turističkim vizama.
"Norveška stoji uz svoje saveznike u odgovoru na brutalni agresorski rat koji Rusija vodi u Ukrajini", izjavila je šefica norveške diplomatije Aniken Huitfeld (Anniken Huitfeldt).
 
Ona je dodala da je važno da sankcije budu efikasne da bi se ometali prihodi potrebni ruskoj državi za finansiranje rata.
 
Norveška nije članica EU, ali je prihvatila gotovo sve sankcije koje je Brisel uveo od napada Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.
 
Svoju granicu za vozila registrovana u Rusiji su u skladu s preporukama Evropske komisije već zatvorile neke zemlje EU koje se graniče sa Rusijom: Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska.
 
Moskva je tu meru ocenila kao apsurdnu.
  • Ex Machina

    30.09.2023 07:23
    Ima li kraja glupisti?
    Od svog postanka, preko Petra Velikog, kada se u plemićkim porodicama divanilo samo Francuski, pa do perestrojke i današnjih dana, Rusija uporno gleda na pogrešnu stranu planete. Pokušava da im se dopadne, dobije neku reč hvale, ispunjava zahteve, standarde, postane član elitnog kluba, bude im ravnopravni partner, prihvaćena, saveznik.

    Kao neki dementni starac koji iznova i iznova ljubazno nudi lopovu gostoprimstvo u svom domu, zaboravljajući da ga ovaj pljačka i vara svaki put.
    Da li će ikada razumeti da je jedino što im se iskreno nudi ili podaništvo ili sukob?
  • w/e

    29.09.2023 21:17
    pateticno
    Pripremaju se za novi Berlinski zid kada padne Ukrajina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.