SAD u poslednjem momentu izbegle zatvaranje vlade, jedan od uslova - nema vojne pomoći za Ukrajinu

Svega nekoliko sati pred zatvaranje vlade, Predstavnički dom SAD je postigao dogovor o kratkoročnom finansiranju.
SAD u poslednjem momentu izbegle zatvaranje vlade, jedan od uslova - nema vojne pomoći za Ukrajinu
Foto: Pixabay
Nacrt zakona, kojim se vlada finansira do sredine novembra, ali ne uključuje novu američku pomoć Ukrajini, odobren je sa 335 glasova za i 91 protiv.
Međutim, ovaj Nacrt zakona i dalje zahteva podršku u gornjem domu Kongresa, Senatu, ali se očekuje da će biti usvojen. 
Potpisivanje zakona verovatno će sprečiti poremećaj federalnih službi, odnosno zatvaranje vlade.
 
Zatvaranje - koje bi desetine hiljada federalnih službenika stavilo na prinudni odmor bez plate i suspendovalo različite vladine službe - trebalo je da počne protekle noći u ponoć, prema lokalnom vremenu.
 
Zaustavljanje se dešava kada oba doma Kongresa ne mogu da se dogovore oko otprilike 30 odsto federalne potrošnje koju mora odobriti pre početka svake fiskalne godine 1. oktobra.
 
Pod podeljenom kontrolom Vašingtona, s republikancima koji imaju neznatnu većinu u Predstavničkom domu, a demokrate u Senatu sa jednim mestom, za svaku meru finansiranja potrebna je "kupovina" obe strane.
 
Ali napore da se donesu računi o potrošnji u Predstavničkom domu osujetila je poslednjih nedelja pobunjenička frakcija desničarskih poslanika, koji su zahtevali značajne rezove, uključujući prestanak finansiranja odbrane Ukrajine.
 
Brojni pokušaji da se proglase dugoročni i kratkoročni računi potrošnje su propali u Domu proteklih dana.
 
U dramatičnom preokretu u subotu popodne republikanci u Predstavničkom domu su se borili da donesu privremenu meru finansiranja kako bi vlada ostala otvorena još 45 dana, što takođe ne čini veće ustupke u pogledu nivoa potrošnje. Podržalo ga je više demokrata nego republikanaca u Predstavničkom domu, a čak 90 republikanaca glasalo je protiv.
 
Oslanjanje na glasove demokrata za usvajanje zakona bio je potez koji je predsednik Predstavničkog doma Kevin Mekarti, do poslednjeg trenutka, bio krajnje nesklon - s obzirom da bi to razbesnelo najkonzervativnije članove njegove stranke.
 
Ali demokrate nisu dobile sve što su želele. Kako bi izbegli zatvaranje, morali su da odustanu od nade u pružanju dalje vojne pomoći Ukrajini.
 
Očekuje se da će zakonodavci u Senatu brzo uzeti u obzir nacrt zakona i pokušati da ga usvoje koliko večeras, kako bi mogli da ga čim pre stave na sto predsednika Džozefa Bajdena kako bi ga potpisao.
Dok se Predstavnički dom borio za glasove u subotu, republikanci u Senatu odustali su od dvostranačke mere finansiranja koja se probijala kroz taj dom, a koja je uključivala pomoć od šest milijardi dolara Ukrajini.
 
Pod pretpostavkom da Senat sledi vođstvo Predstavničkog doma i brzo odobri njegov kratkoročni predlog zakona, vlada će ostati otvorena - barem za sada.
 
Ali ova drama će se verovatno ponoviti za 45 dana, pošto fundamentalna neslaganja oko nivoa vladine potrošnje i politika između republikanaca i demokrata, kao i među samim republikancima, nisu rešena, piše BBC.

Teme

SAD
  • D

    01.10.2023 11:14
    .
    Farsa za amere, kao i ovde kod nas. Ovaca svuda ima :(
  • seljak

    01.10.2023 09:42
    potrebni su normalni amerikanci u administraciji SAD
    potreban je zdrav razum ,da administracija SAD nije svemoguća i ...
    globalističke studije na Džon Hopkins i Harvard Bisiness School su obavezne i preduslov da se uđe u administraciju SAD
    ko uđe u administraciju, on prolazi kroz "pripravnički staž globalizacije da bude formiran u skladu sa Deep State"
    Henri Kisindžer i Zbignjev Bržežinski su formirali praksu i teoriju vodeće uloge SAD na svetu u svemu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.