Azerbejdžan raspisao poternicu za bivšim separatističkim liderom Nagorno-Karabaha

Azerbejdžan je raspisao poternicu za bivšim separatističkim liderom u Nagorno-Karabahu Araikom Harutjunijanom, saopštio je državni tužilac.
Azerbejdžan raspisao poternicu za bivšim separatističkim liderom Nagorno-Karabaha
Foto: Beta/AP

Harutjunijan je predvodio otcepljeni region između maja 2020. godine i prošlog meseca, kada je separatistička vlada rekla da će se raspustiti do kraja godine posle trodecenijske borbe za nezavisnost.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali je većinski naseljen etničkim Jermenima.

Azerbejdžanska policija je uhapsila jednog od Harutinianovih bivših premijera, Rubena Vardanjana, dok je pokušavao da pređe u Jermeniju.
 
Harutjunijan i bivši vojni komandant enklave Džalal Harutjunijan optuženi su za ispaljivanje projektila na treći po veličini grad Azerbejdžana, Gandžu, tokom 44-dnevnog rata krajem 2020. godine, javili su lokalni mediji.
 
Nalog za hapšenje koji je objavio državni tužilac Kamran Alijev pokazuje nameru Azerbejdžana da brzo i odlučno ojača svoju kontrolu nad regionom nakon tri decenije sukoba sa separatističkim snagama.
 
Dok se Baku obavezao da će poštovati prava etničkih Jermena u Nagorno-Karabahu, većina Jermena je pobegla zbog straha od odmazde ili gubitka slobode da koriste svoj jezik i da praktikuju svoju veru, kulturu i običaje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet