Troje naučnika dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Švedska kraljevska akademija nauke saopštila je danas da je Nobelovu nagradu za fiziku ove godine podelilo troje naučnika: Pjer Agostini, Ferenc Kraus i An Luije.
Troje naučnika dobitnici Nobelove nagrade za fiziku
Foto: Beta/AP
Oni su nagradu dobili za nove alate za istraživanje sveta elektrona unutar atoma i molekula.
 
Kako prenosi CNN, nagradu su dobili za kreaciju "krakova svetlosti koji su dovoljno kratki da naprave snimke elektrona i njihovog brzog kretanja".
 
Elektroni se kreću izuzetno brzo  i smatralo se da je njihovo kretanje nemoguće pratiti.
 
Komitet za dodelu Nobelove nagrade poručio je da je troje fizičara uspelo da demonstrira načine za stvaranje izuzetno kratkih pulseva svetlosti koji se mogu koristiti da se izmere brzi procesi kojima se elektroni kreću ili menjaju energiju.
Uz Nobelovo priznanje ide i novčani deo od 11 miliona švedskih kruna (milion dolara) koje se uzima iz ostavštine švedskog pronalazača Alfreda Nobela koji je umro 1896. godine.
Prošle godine troje naučnika zajedno su dobili nagradu za fiziku jer su dokazali da sitne čestice mogu da zadrže vezu jedna s drugom čak i kada su odvojene. 
 
Francuz Alen Aspe, Amerikanac Džon Klauzer i Austrijanac Anton Cajlinger dobitnici su prošlogodišnje nagrade za fiziku za istraživanja u domenu kvantne mehanike.
 
Juče su objavljena imena dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, a objave o nagradama nastavljaju se sutra nagradom za hemiju, i u četvrtak nagradom za književnost. Nobelova nagrada za mir će biti objavljena u petak, a za ekonomiju 9. otobra.
  • Dragan

    03.10.2023 15:36
    Neverovatno
    Ovo što su postigli ne prosto neverovatno!
    Drugo, Mađari su negde na vrhu po broju Nobelovaca u odnosu na ukupan broj Mađara.
  • Deks

    03.10.2023 13:45
    Svaka čast za dobitnike! Ova sezona Nobelovih nagrada počela je veoma uspešno za naučnike poreklom iz Mađarske. Juče je Katalin Kariko dobila Nobelovu nagradu za medicinu za svoj pionirski rad na razvoju informacione RNK tehnologije koja je pomogla nastanku efikasnih vakcina protiv Covida. A među dobitnicima danas je i Ferenc Kraus za svoj doprinos u razvoju atto-fizike. Iako oboje ne žive više u Mađarskoj ipak je lepo čuti odakle su poreklom. To će nadam se biti inspiracija za mlade naraštaje na ovim prostorima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet