Pijane i drogirane vojnike Rusija šalje u kaznenu jedinicu Oluja-Z, "u bitkama su topovsko meso"

Ruski vojnici uhvaćeni da se opijaju alkoholom bivaju teško kažnjeni slanjem u takozvane kaznene jedinice, u kojima će verovatno poginuti, objavio je Rojters.
Jedinice se sastoje od vojnika koji krše pravila, a šalju se u teške bitke kao topovsko meso. Imaju izuzetno niske izglede za preživljavanje, objavio je Rojters, a prenosi Biznis insajder.
Agencija navodi da su kaznene jedinice poznate pod nazivom Oluja-Z.
Najmanje pet takvih jedinica borilo se ovog leta se ovog leta na istoku i jugu Ukrajine, izveštava agencija. Jedinice su osnovane u aprilu ove godine, a Rojtersova istraga je prva detaljna analiza načina na koji funkcionišu i kakve ljude imaju.
 
Rojters je u okviru istrage razgovarao sa 13 ljudi, od kojih su petorica borci Oluje-Z. Svaku jedinicu čini između 100 do 150 osoba, a obično su deo regularne vojske.
 
U Oluju-Z se šalju vojnici koji su uhvaćeni pijani na dužnosti, koji se drogiraju ili odbijaju da izvrše naredbe.
 
"Ako zapovednici ikoga uhvate da se oseća na alkohol, istog trena ga šalju u jedinicu Oluja", rekao je jedan ruski vojnik za Rojters, zatraživši da ostane anoniman.
 
On je dodao da je jednom prekršio naredbe nadređenih pruživši medicinsku pomoć grupi vojnika iz Oluje-Z koji su ranjeni u borbama oko Bahmuta.
 
"Vojnici Oluje su samo meso"
 
"Vojnici Oluje, oni su samo meso", dodao je taj vojnik, istakavši da ih oficiri gledaju kao manje vredne od redovnih vojnika.
 
Jedinica u svom sastavu ima i zatvorenike da se bore u zamenu za amnestiju, što je taktika koju je ranije koristio plaćenički odred Vagner.
 
Rusko ministarstvo odbrane pokrenulo je program Oluja-Z na početku godine, nadajući se da će tako zameniti Vagner, čijeg tadašnjeg vođu Jevgenija Prigožina je bilo teško kontrolisati.
 
Sergej Čerevati, portparol istočne vojne komande, u aprilu je izjavio da se u njihovoj “operacionoj zoni” nalazi preko 170.000 boraca Oluje-Z, preneo je Telegraph.
 
Ukrajina je ranije izjavila da te trupe pokazuju izuzetno niske nivoe borbene spreme, navodi se u saopštenju koje je prenela ukrajinska Pravda.
 
Jedan borac Oluje-Z za Rojters je izjavio da su skoro svi u njegovoj jedinici poginuli oko Bahmuta u junu – 105 od 120 muškaraca je ubijeno.
 
Članovi porodice nestalog vojnika Oluje-Z za Rojters su izjavili da rusko ministarstvo odbrane nikada nije odgovorilo na njihove upite o tome gde se on nalazi.
 
"Bio je u jedinici Oluja. Nikome tamo (u ministarstvu) se ne žuri", rekao je jeda neimenovani član porodice.
 
Ovog leta su neki borci iz jedinice Oluja objavili video snimak u kojem su rekli da neće izvršavati borbene misije zbog načina na koji se tretiraju.
 
"Na frontu, gdje se nalazimo, nismo dobijali municiju. Nismo dobijali hranu, ni vodu. Ranjenike nisu odvozili, još i sada mrtvi trunu oko nas", rekao je jedan borac u snimku.
 
Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na upite za komentar.
  • idi begaj

    06.10.2023 08:05
    Rojters ima info iz "prve ruke" šta se dešava i kako se organizuje Ruska vojna struktura. Pa njihovi novinari su bolji od onih Engleskih agenata Džejms Bondova (zaboravih koliko ih je do sada bilo ;-) ).
  • Vule

    05.10.2023 16:59
    A kakva bi bila korist od toga da se pijan i drogiran covek drzi na frontu. Nikakva, ni jedni ni drugi sigurno ne salju nesposobne vojnike u borbu.
  • /

    05.10.2023 15:09
    /
    pa ni srbi nisu bili trezni na ratistima 90ih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet