Rad nuklearne elektrane "Krško" se obustavlja zbog povećanog curenja

Nuklearna elektrana "Krško" biće preventivno zaustavljena jer je operativna ekipa otkrila povećano curenje u primarnom sistemu unutar zaštitne zgrade.
Rad nuklearne elektrane "Krško" se obustavlja zbog povećanog curenja
Foto: Pixabay

Potrebno je da se tačno odredi izvor ispuštanja i dalji koraci za sanaciju, saopšteno je iz te elektrane.

U saopštenju na internet stranici te nukelarne elektrane je navedeno da ispuštanje nema uticaja na zaposlene, stanovništvo i životnu sredinu i da je ispod granične vrednosti postavljene tehničkim specifikacijama.
"Kako bi se tačno odredio izvor ispuštanja i dalji koraci za njegovu sanaciju, potrebno je zaustaviti elektranu, tako da će operativna ekipa započeti kontrolisano postupno smanjenje snage", najavili su iz nuklearke.
 
U saopštenju se dodaje da tek prilikom zaustavljanja elektrane povremeno može doći do ispuštanja pare iz sekundarnog - nenuklearnog dela elektrane.
 
"Mole se stanovnici u blizini elektrane za razumevanje", navedeno je u saopštenju.
 
Nuklearna elektrana "Krško" radi u kontinuitetu od prošle godine kada je izvršen jednomesečni remont, a puštena je u rad 1983. godine.
 
Pokriva oko 20 odsto potreba Slovenije i 16 odsto potreba Hrvatske za električnom energijom.
  • Ssy

    06.10.2023 06:53
    Tako treba
    Ako nešto nije u redu, dobro je što je rad elektrane zaustavljen. Opreznost nikada nije suvišna.
  • w/e

    05.10.2023 23:19
    rosatom
    Da ima mozga u srb, napravili bi ugovor sa Rosatom-om i izgradili nuklearnu elektranu koja bi dugotrajno resila probleme sa zagadjenjem, a zaradili bi dosta i od izvoza energije. Rosatom je danas u Bangladeshu izvrsio prvu isporuku nuklearnog goriva. Oni vrse usluge odrzavanja elektrane, obuke osoblja, snabdevanja nuklearnim gorivom i uklanjanjem otpada.
    Rosatom je ubedljivi lider u razvoju nuklearne tehnologije i najvrednija ruska korporacija. Ukoliko smo nesto pametno mogli da uzmemo iz Rusije, to je nuklearna tehnologija.
  • Б

    05.10.2023 22:30
    Проблеми од почетка
    НЕ Кршко је од почетка фалична. Кад још нисам ништа знао и још нисам веровао да Амери могу да погреше, мислио сам да је нормално да нуклеарна електрана има снагу од 666.67 мегавата. А није нормално, јер нуклеарне електране с+имају снагу у "округлим" бројевима, типично 1000 мегавата, али јављају се и реактори од 1200, 800, 600...
    Чињеница да је "Вестингхаус" (Тито није хтео руску технологију) као главни извођач препоручио да електрана не ради са више од две трећине капацитета вешто је скривана од јавности. Већ је неко поменуо нуклеарни отпад, сада цурење и тако редом...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet