Severna Makedonija vraća jeftinu dnevnu struju - trajaće dva sata

Regulatorna komisija za energetiku (RKE) Severne Makedonije najavila je da će od decembra biti vraćena dnevna jeftina struja, koja je ukinuta 1. januara 2022. zbog energetske krize.
Severna Makedonija vraća jeftinu dnevnu struju - trajaće dva sata
Foto: Pixabay

"Jeftina dnevna tarifa startuje u decembru i građani će moći da je koriste u periodu od 13.00 do 15.00. Naravno, ostaje da važi noćna jeftina tarifa od 22.00 do 07.00", izjavio je predsednik RKE Severne Makedonije Marko Bislimoski.

Istakao je da je energetska kriza povećala tempo energetske tranzicije i da su ulaganja u obnovljive izvore znatno smanjila cenu struje u toku dana pa su stvoreni uslovi da domaćinstva u toku dana mogu da koriste jeftiniju struju.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija se, kao i cela Evropa, suočila sa energetskom krizom, ali to je bilo motivišuće za sve i započeo je intenzivni ciklus ulaganja u objekte koji proizvode struju iz obnovljivih izvora energije.
 
"To smo nazvali Eldorado ulaganja u obnovljive izvore. U ovom periodu, u vreme energetske krize, povećali smo instalisane kapacitete za 20 odsto, čime smo relaksirali stanje u energetskoj slici u našoj zemlji", rekao je predsednik RKE Severne Makedonije.
 
Strah od visokih računa se, istakao je Bislimoski, pokazao kao najveća motivacija za pokretanje intenzivnog investicionog ciklusa, što je rezultiralo smanjenjem uvozne zavisnosti i sa tradicionalno zabeleženih 30 odsto uvoza struje procenat je prepolovljen i sada iznosi 15 odsto u prvih nekoliko meseci ove godine.
 
Jeftina tarifa u Severnoj Makedoniji tokom dana od 14.00 do 16.00 i noću od 22.00 do 7.00 narednog dana uvedena je u oktobru 2017. godine.
  • Jaa

    07.10.2023 09:58
    makedonija, grcka, sunce, ura, bravo, selim se tamo
  • Banderaš

    06.10.2023 16:15
    Bravo Makedonija, tako se brine o svojim građanima.
  • K

    06.10.2023 13:56
    K
    Bravo! Jeftinija hrana gorivo struja sada i dva sata jeftine…dok u Srbiji nema sem skupe koliko god da steed is! I ja da glasam za Vucica nikadaaa vise!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.