Skupština Saveta Evrope izglasala: Holodomor u Ukrajini je genocid

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) izglasala je da se Holodomor, glad u Ukrajini koju su izazvali Sovjeti pre 90 godina, prizna kao čin genocida.
Skupština Saveta Evrope izglasala: Holodomor u Ukrajini je genocid
Foto: Pixabay

Ova glad je dovela do smrti nekoliko miliona ljudi.

U tekstu koji je izglasan gotovo jednoglasno, parlamentarci Saveta Evrope u Strazburu učinili su isto što i Evropski parlament.

Naime, Evropski parlament je Holodomor okvalifikovao kao genocid u decembru 2022. godine.

  • Bojan

    14.10.2023 10:17
    Ima li genocida jos negde
    I treba.
    Nego pitam za druga, hoce biti proglasen genocid Indijanskih starosedelaca nad amerima koji su dosli i pobili ih. Mislim da bi i to bilo jednako pravedno, jer su ti indijanci mogli sami da se poubijaju, da se ameri ne trose.
    Ili genicid palestinaca sto se sami nisu poubijali vec cekali da dodje Izrael, zatvori im vodu, struju, hranu, gorivo, bolnice... a da, to nije istorija o kojoj se sme istitnito pricati
  • Boršč i gribe

    13.10.2023 19:28
    U snovima i na javi
    Ukrajinci planski izgladnjivani do smrti, a svi drugi narodi u SSSR-u se prejedali i gojili?
    Ne.
    Svi od reda su gladovali i umirali, sanjali kupone za mleko, hleb...i jedva preživljavali.
    Iskoriščavati ovu tragediju u političke svrhe je bestidno i sramno.
  • Samo pitam

    13.10.2023 09:13
    "Izraelska vojska naredila je danas stotinama hiljada civila koji žive u Gaza Sitiju da se evakuišu iz svojih domova pred moguću kopnenu ofanzivu Izraela.
    Izdata je još šira naredba za evakuaciju, zapravo dato je 24 sata vremena gotovo polovini od 2,3 miliona stanovnika Gaze da pobegnu na jug odmah posle ponoći, rekao je portparol UN Stefan Dižarik."

    Hoćete sačekati 90 godina da razmotrite da li ovde ima elemanata genocida ili bi bilo pošteno da odmah sada istupite i zauzmete stav ... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.