VIDEO: Poznat identitet napadača koji je ubio dvoje Šveđana - još 2016. označen kao radikalizovan

Osumnjičeni za smrtonosnu pucnjavu u Briselu je 45-godišnji Tunižanin koji je u novembru 2019. zatražio azil u Belgiji.
VIDEO: Poznat identitet napadača koji je ubio dvoje Šveđana -  još 2016. označen kao radikalizovan
Foto: FoNet/AP
Prema informacijama belgijskih vlasti, najverovatnije od 2016. godine živi u Belgiji.
Taj muškarac našao na radaru policijskih službi kada ga je 2016. strana policijska služba klasifikovala kao radikalizovanog i prijavila da želi da ode u "zonu sukoba džihada". Ništa konkretno nije učinjeno s tim informacijama jer je takvih izveštaja u to vreme bilo mnogo, smatra belgijski ministar pravde Vinsent Van Kvuikenborn.
 
Osoba je poznata policiji po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi, ilegalnom boravku i narušavanju državne sigurnosti. Muškarac je navodno osuđen u Tunisu zbog prekršaja iz običajnog prava, a ne zbog terorizma, kako su ranije izvestili razni mediji.
 
Premijer Aleksander de Kro je objavio na jutrošnjoj konferenciji za novinare da je osumnjičeni još u begu. On je napad okarakterisao kao "terorističko ludilo". Potvrdio je da je nivo uzbune u Briselu podignut na najviši nivo (četvrti), a u ostatku zemlje na treći nivo.
 
Svi Šveđani u Belgiji dobijaju upozorenja SMS-om
 
Švedski premijer Ulf Kristerson pozvao je Šveđane u Belgiji da budu oprezni i da prate uputstva belgijskih vlasti, nakon što su dva Šveđana juče ubijena u Briselu. 
 
Švedski ministar pravosuđa Gunar Stromer istakao je da je švedska vlada u kontaktu s belgijskim vlastima kako bi dobila što više informacija. 
 
"Primili smo strašne vesti iz Brisela. Vladina kancelarija i nadležni intenzivno rade kako bi se dobilo više informacija o onome što se dogodilo", rekao je Stromer.
Dvoje švedskih državljana ubijeno je u Briselu nekoliko sati pre početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024 između Belgije i Švedske, a još jedna osoba je ranjena u napadu. 
 
Počinilac je još u begu, a kako su preneli mediji, navodno je sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja pa nakon toga pobegao.
 
Na društvenim mrežama objavljen je video na kojem muškarac, verovatno počinilac, govori da se zove Abdesalem Al Guilani i da se bori za Alaha.
  • beban

    17.10.2023 08:03
    Ali "Osoba je poznata policiji po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi, ilegalnom boravku i narušavanju državne sigurnosti". Zašto onda nisu procesuirani, zašto ih nije pojeo mrak?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet