Dogovoren prolaz prvih 20 kamiona humanitarne pomoći za Gazu

Humanitarna pomoć za Palestince u Pojasu Gaze će početi da stiže preko egipatskog prelaza Rafa koji se graniči sa tom enklavom pod opsadom, objavili su predsednici SAD i Egipta.
Dogovoren prolaz prvih 20 kamiona humanitarne pomoći za Gazu
Foto: Beta/AP
To je saopšteno posle jučerašnje posete predsednika Džozefa Bajdena Izraelu, tokom koje je obnovio podršku svom savezniku i prihvatio da Izrael nije odgovoran za napad na bolnicu u Gazi u kome su poginule stotine ljudi i koji je izazvao novi nalet besa na Bliskom istoku. 
Islamistički pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi, optužio je Izrael da je odgovoran za napad na bolnicu, dok Izrael navodi da je bolnicu greškom pogodio Islamistički džihad, druga militantna grupa u Pojasu Gaze.
Bajden, koji je putovao u region da izdejstvuje da međunarodna pomoć može da stigne u Gazu, rekao je da je dobio odobrenje egipatskog predsednika Abdela Fataha Al Sisija da "do 20 kamiona" sa humanitarnom pomoći mogu da prođu preko prolaza Rafa između Egipta i juga Gaze, jedinog koji nije pod kontrolom Izraela.
 
Pomoć ipak neće moći da stigne pre petka, zbog radova koje treba obaviti na putu, oštećenom u izraelskim bombardovanjima, rekao je sinoć Bajden novinarima u predsedničkom avionu koji je po povratku iz Tel Aviva sleteo u američku bazu Ramštajn u Nemačkoj.
 
Portparol egipatskog predsednika potvrdio je da su se Sisi i Bajden, koji su razgovarali telefonom, složili o "dostavi humanitarne pomoći ka Pojasu Gaze preko prelaza Rafa", uz navode da će tako biti i ubuduće.
 
Bajden je ranije rekao da je Izrael odobrio dostavu pomoći. Izrael je to potvrdio.
 
"Izrael neće sprečiti dostavu humanitarne pomoći iz Egipta dok se radi o hrani, vodi i lekovima za civilno stanovništvo na jugu pojasa Gaze", saopštila je kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.
 
Izrael je stavio uslov da pomoć ne prelazi preko njegove teritorija dok god taoci koje drži Hamas ne budu oslobođeni. Hamas tvrdi da drži između 200 i 250 talaca, a prema podacima Izraela, njih je "najmanje 199".
 
Desetine kamiona sa međunarodnom pomoći čekaju u Egiptu danima da uđu u Gazu.
 
Hrana i voda nedostaju za 2,4 miliona stanovnika Gaze, koji nemaju struju posle početka izraelske opsade 9. oktobra. Ta enklava je pod kopnenom, pomorskom i vazdušnom blokadom od kada je Hamas preuzeo vlast 2007. godine.
 
Rusija će isporučiti 27 tona humanitarne pomoći 
 
Rusija će uskoro isporučiti 27 tona humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze preko susednog Egipta, objavilo je danas Ministarstvo za vanredne situacije.
"Specijalni avion je poleteo sa aerodroma Ramenskoje kod Moskve ka aerodromu El Ariš u Egiptu. Ruska humanitarna pomoć će biti predata predstavnicima egipatskog Crvenog polumeseca kako bi bila poslata ka pojasu Gaze", saopštio je zamenik ministra Ilija Denisov.
 
Nije rekao kada je avion poleteo.
 
On je dodao da je poslato brašno, šećer, pirinač i testenine.
 
Rusija nije navela kada njena pomoć treba da stigne u Gazu. 
  • Realista

    19.10.2023 09:29
    uzaludna posla
    Hamas i ISIS će preuzeti pošiljku, nahraniti i zakrpiti svoje borce a civilima neće dati ništa, klasika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet