Izrael povlači svoje diplomate iz Turske

Izrael je zatražio od svojih diplomata stacioniranih u Turskoj da napuste zemlju kao "bezbednosnu meru", saopštili su danas izvori bliski tom slučaju.
Izrael povlači svoje diplomate iz Turske
Foto: Pixabay
"To je privremena mera i trebalo bi da bude kratkog veka", dodali su isti izvori koji su želeli da ostanu anonimni.
Izrael je u sredu pozvao svoje državljane da što pre napuste Tursku radi sopstvene bezbednosti, navodeći rizik od "terorističke pretnje" za svoje sugrađane u inostranstvu, saopštio je izraelski konzulat u Istanbulu.
Prema tom izvoru, bezbednosna uzbuna za izraelske putnike u Tursku je "podignuta na nivo 4, koji je najviši".
 
"U svetlu kontinuiranog porasta terorističkih pretnji Izraelcima u inostranstvu, svi Izraelci koji borave u Turskoj moraju da odu što je pre moguće", takođe je upozorio izraelski Savet za nacionalnu bezbednost.
 
Demonstracije su održane u utorak uveče ispred izraelskog konzulata u Istanbulu i ispred ambasade u Ankari, posle raketnog napada na bolnicu u Pojasu Gaze koji je izazvao talas osuda i demonstracija u arapskom svetu.
 
Izrael i Palestinci okrivljuju jedni druge za taj napad, koju je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pripisao jevrejskoj državi.
 
Dve zemlje su prošle godine obnovile diplomatske odnose posle nekoliko decenije hladnih odnosa.
 
Erdogan, koji se oduvek predstavljao kao branilac palestinskog pitanja, čak se prvi put, prošlog meseca, sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN-a.
  • Б

    19.10.2023 22:45
    Предострожност
    Боље спречити, него жалити амбасадора, као што су руског амбасадора на сред бине на некаквој приредби убили Турци.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.