Humanitarna pomoć ušla u Gazu, prvi kamioni pušteni preko granice

Oko 20 kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć ušli su u Gazu u subotu ujutro preko graničnog prelaza Rafa na granici sa Egiptom, objavio je CNN.
Humanitarna pomoć ušla u Gazu, prvi kamioni pušteni preko granice
Foto: Beta/AP
Kako piše CNN, njihov reporter je video kamione kako prelaze granični prelaz.
Granica je ponovo zatvorena pošto je pušteno da oko 20 kamiona uđe u Gazu.
Prethodno je egipatska državna televizija objavila snimke kamiona koji prelaze granicu.
 
Američki predsednik Džo Bajden je u petak najavio da će humanitarna pomoć ući u Gazu u naredna 24 sata.
 
Reporter N1 iz Izraela javio je da je pre početka ovog rata u Gazu dnevno dolazilo 25 kamiona humanitarne pomoći, a da im je sada potrebno 100 kamiona dnevno. Dodao je da humanitarna pomoć koja se trenutno nalazi na granici s Egiptom predstavlja samo kap u moru onoga što je Palestincima u Gazi neophodno, kako bi se zaustavila humanitarna katastrofa.
Više tona humanitarne pomoći gomila se danima u očekivanju otvranja prolaza da bi pomoć mogla da bude dostavljena za 2,4 miliona stanovnika Gaze koji su pod blokadom i ostavljeni su bez vode, struje i goriva.
 
Otvaranje prelaza usledilo je samo nekoliko sati pošto je Hamas oslobodio Amerikanku i njenu ćerku tinejdžerku, kao prve od oko 200 talaca koje su militanti Hamasa oteli posle upada u Izrael 7. oktobra. Ne zna se da li su ta dva događaja povezana. 
 
Izrael je uveo opasadu teritorije i pokrenuo talase vazdušnih napada posle upada komandosa Hamasa na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra.
 
Fon der Lajen: Ovo je važan prvi korak
 
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je danas otvaranje graničnog prelaza iz Egipta u Gazu za dostavu humanitarne pomoći, ocenivši da je to "važan prvi korak", koji će olakšati patnje nedužnih.
 
"Pozdravljam otvaranje graničnog prelaza Rafa za Gazu za humanitarnu pomoć. Ovo je važan prvi korak koji će olakšati patnje nedužnih ljudi. Zahvaljujem se svima koji su ovo omogućili", objavila je Fon der Lajen na platformi Iks.
 
UN: Današnji konvoj humanitarne pomoći za Gazu ne treba da bude poslednji 
 
Prvi konvoj humanitarne pomoći koji je danas ušao u pojas Gaze ne treba da bude i poslednji, upozorio je u Kairu šef humanitarne organizacije UN Martin Grifits.
 
"Uveren sam da će ovaj teret biti početak trajnog napora za snabdevanje osnovnih dobara - pre svega hrane, vode, lekova i goriva, za stanovnike Gaze, na bezbedan, bezuslovan način bez prepreka", rekao je on.
 
Danas je u kamionima, kažu egipatski mediji, bila hrana i medicinska pomoć, ali ne i gorivo koje je neophodno u pojasu Gaze, čija jedina centrala ne radi.
 
Kamioni s humanitarnom pomoći počeli su danas da ulaze Gazu preko prelaza Rafa, na granici Egipta, prvi put od početka sukoba pre 15. dana.
 
  • Vera

    21.10.2023 15:03
    Pozdravljamo ulaz prvih 20 kamiona obzirom da su stanovnici vec dve nedelje bez hrane i vode. Za sada je ta pomoc samo simbolicna, obzirom na broj stanovnika u Gazi. Ako predpostavimo da jedan kamion moze da nahrani i napoji hiljadu ljudi, onda 20 kamiona predstavlja pomoc za dvadeset hiljada ljudi. Obzirom da je u Gazi zatvoreno dva miliona ljudi, pomoc ce dobiti svaki stoti gradjanin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.