Mandić izabran za predsednika Skupštine Crne Gore, ispred parlamenta održan protest

Skupština Crne Gore izabrala je danas jednog od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andriju Mandića za novog predsednika Skupštine, četiri i po meseca posle vanrednih parlamentarnih izbora.
Mandić je izabran glasovima partija nove parlamentarne većine, koja će, u skladu sa ranije postignutim sporazumu, podržavati odluke manjinske vlade čelnika Pokreta Evropa sad Milojka Spajića u skupštini.
Za izbor glasalo je 49 od 81 poslanika. Čin glasanja, koje je tajno, bojkotovala je opozicija koja je bila protiv izbora Mandića.
 
Mandić je naveo da je "željan mira i boljeg života" i da "želi" da doprinese pomirenju Crne Gore.
 
U izlaganju nije odgovorio ni na jednu od primedbi opozicije, koja je odbila da podrži njegov izbor za čelnika skupštine. 
 
Protiv izbora Mandića bile su Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratija (SD), Građanski poktret URA i stranke manjinskih naroda, Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i deo albanskih partija.
 
Partije opozicije su tokom rasprave navele da su protiv izbora Mandića jer "relativizuje antifašizam, dovodi u pitanje spoljno-političku orijentaciju Crne Gore kao članice NATO i kandidata za članstvo u EU, negira genocid u Srebrenici i veliča ratne zločine".
 
Poslanici DPS-a su tražili od Mandića da se izjasni da li je legalno stekao državljanstvo Srbije, jer crnogorski propisi zabranjuju dvojno državljanstvo ako je ono stečeno prije obnove nezavisnosti Crne Gore juna 2006. godine.
 
Mandićev izbor podržale su stranke nove parlamentarne većine, Pokret Evropa sad, koalicija "Za budućnost Crne Gore", Demokratska Crna Gora, Socijalistička narodna partija (SNP) i savez partija Albanski forum.
 
Ove partije, s izuzetkom Mandićeve, činiće novu vladu Crne Gore, dok će koalicija "Za budućnost Crne Gore" podržavati odluke izvršne vlasti u skupštini.
 
Na kraju sednice posvećene izboru Mandića, DPS je pozvala građane da se pridruže protestu protiv njegovog imenovanja za prvog čoveka zakonodavnog doma, koji je organizovan ispred zgrade skupštine.
 
Deo učesnika skupa zapalio je transparent s likovima Andrije Mandića i Sava Fatića, prenose vijesti.me.
 
Na transparentu je pisalo – "Savo i Andrija, braća po izdaji".
 
Protest je završen oko 19 časova.
  • Ljubi brat

    30.10.2023 20:40
    Respect
    E ove ispred Skupštine CG ja doživljavam kao svoje!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet