Dodik: Ne interesuje me šta Šmit govori, on nije legalni visoki predstavnik u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je ponovio da je Kristijan Šmit nelegalni visoki poredstavnik u BiH, koji može da govori tek kada pokaže odluku da je postavljen za visokog predstavnika
Dodik: Ne interesuje me šta Šmit govori, on nije legalni visoki predstavnik u BiH
Foto: 021.rs
"Nisam čuo šta Šmit govori. Radi se o nelegalnom tipu, koji prvo mora da pokaže sertifikat i odluku da je izabran na mesto visokog predstavnika. Tek onda može da krene u seriju laži i podmetanja, čemu je sklon", rekao je Dodik novinarima u Trebinju, komentarišući gostovanje Šmita na Radio-televiziji RS (RTRS) u kojem je istakao da "nema ništa protiv Dodika, već njegovih odluka".
Dodik je naveo da ga "ne zanima" šta govori Šmit, ističući da se zvaničnici RS neće sastajati sa Šmitom, jer on nije legitimno izabran za visokog predstavnika, odnosno jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN-a.
"Kad bude legalan onda bi mogli da razgovaramo. U RS on nije dobro došao, jer je čovek koji podriva Republiku Srpsku i nameće štetna rešenja, koristeći silu SAD i EU", kazao je on.
 
Dodik je napao i američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija, koga je nazvao "manipulatorom, koji stalno laže i petlja, pa tako i kada govori o navodnom ruskom malignom uticaju u BiH".
 
Navodeći da u BiH ne postoji "maligni ruski uticaj", Dodik je naveo da "jedini maligni uticaj u BiH imaju predstavnici SAD, koji stalno pričaju protiv Republike Srpske".
 
"Oni su poštenjačine, pucaju od poštenja, nikakav maligni uticaj, nikad nisu bacili bombe ni na jedan narod u istoriji. Ništa nisu uradili, nikog nisu ubili, kad se pojave pred njih odmah treba leći i zahvaliti im što postoje", kazao je Dodik.
 
Prema njegovim rečima, Rusija i njen predsednik Vladimir Putim poštuju Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet BiH i unutrašnje uređenje zasnovano na principu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
 
Sa druge strane, kazao je on, cilj američkog ambasadora u BiH je "razgradnja i uništenje Republike Srpske".
 
"Ekipa oko Marfija smatra da Sarajevo treba da bude centar svega, a da Republika Srpska treba da bude prazna ljuštura", ocenio je Dodik.
 
Dodao je da "to neće proći", navodeći da je Republika Srpska "zaustavila prenos nadležnosti, a da će doći vreme kada će polako vraćati sve izgubljenje i otete nadležnosti".
 
"Proći će i ta snaga (američka) i njihov pritisak i maligni uticaj", zaključio je Dodik.
  • Agamemnon

    10.11.2023 20:11
    Zgubidani
    Da li ćete izdržati 18 12 , posle toga 4 godine psttt
  • A3

    10.11.2023 17:34
    Ðes lopove
    Svi se lažno predstavljaju, eto i mile se predstavlja kao državnik i političar,a svi znamo ko je i šta je.
  • @Zamenik zamenika

    10.11.2023 12:52
    Slažem se. Tako i ja svoju decu učim evropskim vrednostima, da ako se ne slažu sa nečijim govorom i rezonom slobodno bace bombu na njega i njegove komšije. Vojvođanski. Demokratski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.