Putin pomilovao saučesnika u ubistvu novinarke pošto je pristao da ratuje u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin pomilovao je bivšeg policajca osuđenog na zatvor zbog uloge u ubistvu novinarke Ane Politkovske, zato što se priključio ruskim snagama u borbama u Ukrajini.
Sergej Hadžikurbanov osuđen je na 20 godina zatvora zbog uloge u ubistvu Politkovske 2006. godine.
 
"Upravo sam saznao od njegovih bližnjih da mu je na početku specijalne vojne operacije ponuđen ugovor da u njoj učestvuje. On je to učinio i, kada je ugovor završen, on je pomilovan ukazom predsednika", rekao je advokat Aleksej Mihalčik. 
Specijalna vojna operacija je termin koji Rusija koristi za ofanzivu pokrenutu protiv Ukrajine u februaru 2022. godine.
 
Prema advokatu Mihalčiku, Hadžikurbanov je trebalo da odslužuje kaznu do 2030. godine, ali mu je ponuđen ugovor u zamenu za pomilovanje zbog učestvovanja u jedinici ruskih specijalnih snaga.
Desetine hiljada ruskih zatvorenika potpisalo je takve ugovore sa vojskom ili paravojnim grupama kao što je Vagner, navodi Frans pres.
 
Kremlj zvanično govori o toj politici.
 
"Osuđene osobe, uključujući one za teške zločine, ispaštaju svoj zločin krvlju na bojnom polju“, rekao je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
Sergej Hadžikurbanov i danas služi na ukrajinskom frontu.
 
On je 2023. potpisao novi ugovor kao dobrovoljac, rekao je njegov advokat koji je dodao da je uveren u nevinost svog klijenta u slučaju Politkovska.
Ana Politkovska, svetski priznata istraživačka novinarka i stručnjak za zločine koje su počinile vlasti u Čečeniji, ubijena je u svojoj zgradi 7. oktobra 2006. godine. Nalogodavci zločina nikad nisu identifikovani i samo su počinioci osuđeni, a među njima i Hadžikurbanov, koji je osuđen za učešće u pripremi zločina.
 
Organizator ubistva Lom-Ali Gajtukajev umro je u zatvoru 2017. godine. Njegov rođak Rustam Mahmudov je proglašen krivim da je ubio novinarku i on služi doživotnu kaznu zatvora.
  • D

    17.11.2023 11:47
    @Vlady
    Isti su kao i SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Belgija, Norveška, Švedska.
    Nema potrebe za izdvajanjem bilo koga.
    I ceo Balkan je na istom mestu. Ubija se pod različitim izgovorima.
  • Vlady

    14.11.2023 19:57
    Teroristička država! Putin je napao Ukrajinu sa izgovorom borbe protiv nacizma a sam je umešan u brojna ubistva u inostranstvu i u Rusiji gde su ga Ruski novinari još ranije povezali sa insceniranim terorističkim napadom u Rusiji da bi se opravdao napad na Čečeniju. Čečeni koje je Putin izabrao da vladaju su umešani u brojna ubistva u Moskvi i Čečeniji.
  • Cagliostro

    14.11.2023 18:26
    Slobodarska posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet