Češka zamrzla nekretnine koje na njenoj teritoriji pripadaju državi Rusiji

Vlada Češke je danas zamrznula nekretnine koje pripadaju Rusiji, a nalaze se na češkom tlu i na listu sankcija stavila rusku kompaniju koja upravlja imovinom te zemlje u inostranstvu.
Češka zamrzla nekretnine koje na njenoj teritoriji pripadaju državi Rusiji
Foto: Pixabay
"Vlada je odobrila zamrzavanje ruske državne imovine u Češkoj", saopštio je preko interneta ministar spoljnih poslova Jan Lipavski i dodao: "Ovo je kraj za komercijalne aktivnosti koje Rusija koristi za finansiranje atentata na Ukrajince", dodao je on.
Kompaniji, koja upravlja ruskom državnom imovinom, biće blokiran bankovni račun, a preko zabrana u zemljišnim knjigama sprečiće se prodaja te imovine.
 
Mera se ne odnosi na ruska diplomatska predstavništva u Češkoj, uključujući njenu ambasadu u Pragu.
Češka, članica EU i NATO, snažan je saveznik Ukrajine koja se bori protiv Rusije.
 
Prag je Kijevu pružio značajnu humanitarnu i vojnu pomoć i primio više od pola miliona ukrajinskih izbeglica.
 
Odluku o zamrzavanju pozdravio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji je pohvalio Prag zbog toga što je preduzeo "ovaj principijelni korak“.
 
"Sve zemlje koje to još nisu uradile treba da slede njihov (češki) primer. Ruski novac treba da se koristi za oporavak Ukrajine a ne za ubijanja i razaranja", rekao je Kuleba preko društvene mreže Iks.
  • Професор

    16.11.2023 07:50
    Захвална Чешка руској браћи што их ослободише у другом рату па им "узвраћају".
  • w/e

    16.11.2023 01:37
    cool
    Izgleda se sprema velika podela nakon poraza Ukrajine, pa se sprema masovna kradja Ruske imovine po EU. Uzevsi u obzir da se Rusija povukla iz sporazuma o testiranju nuklearnog oruzja, ne bi me cudilo da izvedu test uoci ovakvih odluka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet